Хімічні викиди в Криму: що відбувається на півострові та як діяти Україні

Олег Саакянполітолог

Ситуація в Криму актуалізує питання хімічної безпеки на європейському континенті. Крім того, варто поставити питання про можливість розташування на півострові різної зброї, доходячи до можливостей базування там ядерної зброї РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олег Саакян, оцінюючи екологічну ситуацію в Криму в зв’язку з останніми подіями.

«Якщо із заводом РФ не може впоратися, то можна лише уявити в жахливому сні, що може відбутися в разі гіперконцентрації на окупованих територіях російської зброї», – зазначив Саакян.

На його думку, останні події актуалізують питання роботи з населенням окупованих територій з боку України.

Україні потрібно мати стратегію на випадок техногенних катастроф як сходу, так і Криму, додав він.

«Починаючи з ухвалення рішення про евакуацію українських громадян з тих територій. Це важливо з точки зору гуманітарної політики, політичного, геополітичного та дипломатичного контексту позиціонування України та підтвердження іміджу демократичної держави», – уточнив політолог.

При цьому він звернув увагу, що це можна використати як додатковий аргумент на різних міжнародних майданчиках.

«Тому ми маємо бути готові. На жаль, ситуація з хімвикидами на заводі, водопостачанням в Криму показала, що поки ми не маємо такої стратегії», – підкреслив експерт.

На його переконання, варто в режимі протоколу, тобто фактично в автоматичному режимі, залучати всі можливі міжнародні майданчики до висвітлення цієї ситуації, використання її для додаткового тиску на РФ з вимогою щонайменше допуску міжнародних місій на територію Криму.

Поки Крим перебуває в російських руках, півострів перетворюється на «чорну пляму» і є загрозою для всього європейського простору, зокрема, на жаль, і хімічною загрозою.

У цій ситуації Україна може допомогти лише нашим громадянам, констатував він.

«Українська держава мала би бути готовою до того, що на кордоні Криму мають стояти цистерни з водою. Україна має допомагати з допуском цієї води та медиків, інших потрібних інструментів подолання цієї ситуації. З одного боку, це було б додатковим тиском на Росію, а з іншого – ми маємо бути готовими до того, щоб комплексно реагувати на ситуацію, мати стратегію», – пояснив фахівець.

За його словами, варто наполягати на проведенні розслідування науковцями, допуску на окуповані території Армянська та доправленні води.

Він наголосив, що такі гуманітарні жести доброї волі могли би бути використані українською дипломатією на зовнішній арені й для додаткової комунікації з громадянами, які залишилися там.

Однак слід пам’ятати, що згідно з Женевською конвенцією, Росія має забезпечувати окуповані території в повному обсязі. Це суто відповідальність окупанта, констатував експерт.

«Ми маємо мислити виключно в ключі того, щоб у повному обсязі допомогти нашим громадянам. Тут багато проблем, в тому числі з переселенцями. Слід пам'ятати, що це дає підстави для критики, в тому числі як нашим громадянам, так і з боку міжнародної спільноти», – резюмував Олег Саакян.

Як відомо, після хімічних викидів на заводі «Титан» Рефат Чубаров заявив про можливе збереження та тестування РФ на заводі хімічної зброї.

Додамо, раніше повідомлялося, що 70% території Криму страждають від посухи.

Нагадаємо, три роки тому президент Петро Порошенко запевнив, що Крим у недалекому майбутньому знову буде українським.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО