Доля Захарченка: чому ватажок «ДНР» сховався від людей

Останнім часом ватажок незаконної «ДНР» Олександр Захарченко практично припинив з'являтися на людях. Причини несподіваного «самітництва» Захарченка називають найрізноманітніші – від поранення на передовій до конфлікту з кремлівськими кураторами. Ми зібрали всю наявну на сьогодні інформацію про Олександра Захарченка й про те, яка доля на нього чекає.

Про те, що ватажок незаконної «ДНР» Олександр Захарченко не з'являється на публіці, почали активно говорити в останній тиждень липня. Повідомлялося, що Захарченко закрився в своїй конторі, нікуди не виїжджає й не проводить велику кількість зустрічей. Також повідомлялося, що Захарченко нібито переніс операцію в Москві й навіть отримав поранення під Авдіївкою.

Про те, що Захарченко поранений, повідомила в соцмережах офіцер ЗСУ, що пише під ніком Viktoriya Rudenko. За її словами, ватажка поранили його ж бойовики, коли той у машині так званої «МГБ» приїхав заарештувати (очевидно, під Авдіївку) бойовиків, які «викрали з «потоку» партію наркоти та грошей». Однак підозрювані чинили опір. Як написала Вікторія Руденко, в результаті перестрілки Захарченко отримав «від своїх же макак кулю в ср... ку» і «був вивезений до Московії, де прооперували». «Але на дупі вже немає живого місця», – смакувала пікантні подробиці блогер.

Щоправда, в останній день липня в соцмережах та в українських ЗМІ з'явилися публікації про те, що обліковий запис Viktoriya Rudenko – фейковий, а новини, які там публікуються, не відповідають дійсності.

Інформацію про те, що Захарченко поранений, спробували спростувати російські ЗМІ, які повідомили, що очільник «ДНР» дійсно був планово прооперований у Москві, але через давнє поранення, отримане в 2015 році під Дебальцевим. Крім операції, називалися й інші версії раптового зникнення Захарченка – запій і виклик «на килим» до Москви.

До запою ми ще повернемося. А ось про те, що ватажка «ДНР» «викликали на килим» повідомив telegram-канал «Донецький Абориген», що розповідає про події на непідконтрольною території: «12 липня Олександр Володимирович був викликаний особисто до уряду, до Москви, для надання звіту про діяльність та витрачання державних грошей, виконання гуманітарних програм. На заявлену зустріч не з'явився, показав довідку з лікарні – звичайна державна практика. Але це не завадило йому цього ж дня (12 липня) виїхати до Ростова для святкування дня народження до однієї відомої особи (очевидно, йдеться про Віктора Януковича, хоча в екс-президента день народження 9 липня – ред.)».

Автор повідомлення особливо зазначив, що Олександр Захарченко «дуже уважно ставиться до ростовських зв'язків, одні сигаретні справи скільки грошей принесли»: «...А тут якийсь віце-прем'єр уряду Росії викликає з якимись звітами щодо бюджету»...

Другою версією виклику Захарченка до Москви називалося його небажання розформувати на вимогу московських кураторів деякі вірні лише йому бандформування. В покарання за впертість у Кремлі нібито «прикрутили» фінансування, яке призначалося для функціонування «ДНР». Побічно цю ситуацію підтверджує інформація про проблеми з виплатами зарплат у «ДНР», а також про те, що в останні дні липня Захарченко різко підняв комунальні тарифи для «юридичних осіб» і «бюджетних організацій». Судячи з усього, ці заходи потрібні для того, щоб закрити «бюджетну дірку», яка виникла в цілковито залежній від російського фінансування «республіці».

Версію про запої Олександра Захарченка повідомив ватажок терористів Слов'янська Ігор Гіркін («Стрєлков»). «Чутки про нове «бойове поранення» пана-отамана Захарченка-Таврійського, як і очікувалося, не підтвердилися. Пан-отаман живий, здоровий і просто трохи «з похмілля». Щоправда, як і майже щоранку», – написав у своєму пабліку в соцмережі «ВКонтакте» Ігор Гіркін.

Варто зазначити, що запій «пана отамана» якраз і може бути наслідком назрілих проблем у відносинах Олександра Захарченка з його кремлівськими кураторами.

Те, що такі проблеми є, підтверджує інформація, оприлюднена на ще двох telegram- каналах, які висвітлюють життя в «ДНР». «У Ростові Захарченко не сидить, у Донецьку він. І він, і вся наближена до нього верхівка чекають, що ж вирішать із ними в Москві», – повідомляє telegram-канал «Волчий нюх». А 31 липня telegram-канал «Это ДНР, детка» оприлюднив дані про те, що в Москві нібито визначилися з подальшою долею Захарченка: «Захарченко втратить посаду прем'єр-міністра, але залишиться главою з урізаними повноваженнями. Основна кандидатура на посаду прем'єра – Пашков, директор курченківського ВТС». Відзначимо, що Володимир Пашков є гендиректором підприємства «Внешторгсервіс», яке взяло в управління «націоналізовані» бойовиками «ДНР» і «ЛНР» українські підприємства.

Чутки про те, що Олександр Захарченко отримав поранення, скоріш за все, дійсно не відповідають дійсності. А ось версія про те, що нинішня верхівка «ДНР» має проблеми в Москві, через що Захарченко нібито пішов у запій, очевидно, більш наближена до істини. Чи будуть якісь кадрові перестановки в керівництві «ДНР», ми дізнаємося найближчим часом. Однак навряд чи можна очікувати, що Захарченко повторить долю ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького, якого скинули в листопаді 2017 року через конфлікт зі структурами Кремля.

Ігор Вєтров, спеціально для «Слова і Діла»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО