Чому Гройсману доведеться йти «шляхом Яценюка» та чого чекати українцям

Олег Гавришекономічний експерт

Гроші на те, щоб покрити різницю в бюджеті, Україна отримає в будь-якому разі. Питання лише у відсотку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Олег Гавриш, оцінюючи фінансову допомогу Україні з боку Заходу й ситуацію з наданням траншу МВФ.

«Є варіант залучити гроші зараз під 10%, що дорого. Доведеться стискати паски. Є варіант залучити по 8%, як минулий займ. Ось це якраз залежить від того, чи отримаємо ми гроші МВФ», – зазначив Гавриш.

Гроші МВФ ідуть не на погашення різниці в бюджеті, а на збільшення резервів, уточнив він.

Економіст додав, що це окрема сума. Вона також має бути обов'язково.

«Гройсман, мабуть, розраховує на те, щоб не йти на підвищення тарифів на вимогу МВФ, а просто вийти на ринок єврооблігацій, зайняти у інших інвесторів, у яких є гроші. У світі не лише МВФ має гроші. Зайняти можна у будь-кого. Але якщо ми зайняли в МВФ, це знак якості для інших інвесторів про те, що з економікою все гаразд. І кредити дають уже під менший відсоток», – пояснив експерт.

За його словами, Гройсман поки затягує ситуацію, торгується з МВФ, думає, що йому дозволять за найкращими умовами отримати гроші.

Кредитори не підуть на кращі умови, поки він не підвищить ціни на газ, підкреслив фахівець.

Гройсману потрібно підвищувати ціни на газ, скорочувати статті витрат, дефіцит бюджету. Перед виборами це означає поховати рейтинги. Фактично, зробити те саме, що і Яценюк.

«Яценюк, як би це не звучало, зробив правильно в умовах війни та агресії. Він не мав іншого виходу. На чолі Мінфіну була Яресько, ставлениця Заходу. І вона зробила так, як хотів Захід. Те ж саме мав зробити Гройсман – провести непопулярні реформи й узяти на себе удар», – наголосив Гавриш.

Прем'єр намагався гратися в хорошого, в підвищення зарплат і пенсій, що все буде добре, звернув увагу він.

Але вже виникли проблеми з пенсіями, підкреслив експерт, зазначивши, що далі буде гірше.

«Бюджет буде розбалансований. Навіть якщо ми отримаємо гроші й дірку закриють, гроші та відсотки потрібно віддавати. Це все лягатиме на країну, на людей. А наступній владі потрібно це віддати. Ми почуємо, що це брали попередники й віддають нехай також вони. Ситуація абсурдна», – акцентував економіст.

«Потрібні люди у владі, які зрозуміють, що іншого виходу, окрім як стиснути на якийсь час паски, немає, якщо ми хочемо, щоб держава вижила», – резюмував Олег Гавриш.

13 липня прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що вже рік веде дискусії з МВФ з приводу ціни на газ в Україні.

Нагадаємо, раніше Гройсман заявив, що в цьому сезоні підвищення ціни на газ не буде.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО