Не всі користувачі готові до переведення реєстру нерухомості на блокчейн – Петренко

Перехід реєстру нерухомого майна на технологію блокчейн пов'язаний із низкою труднощів для його користувачів.

Про це міністр юстиції Павло Петренко розповів у інтерв'ю «Слову і Ділу».

«У реєстрі нерухомості близько 13 тисяч реєстраторів у всій країні, які є активними користувачами з можливістю вносити зміни до інформації. Перехід на блокчейн-формат викличе до них особливі вимоги: до робочого місця, до софту, до швидкості інтернету. Ми не хочемо створювати проблему таким чином. Ось ми зараз переведемо реєстр на блокчейн, він стане суперзахищеним. А умовно кажучи, з 13 тисяч реєстраторів (особливо тих, що працюють у сільській місцевості) 5 тисяч просто не зможуть користуватися цим реєстром», – розповів міністр.

При цьому Петренко зазначив, що технічно перевести реєстр нерухомості на систему блокчейн можна й запустити його цього року реально.

За словами голови Мін'юсту, уряд України та американська компанія BitFury, яка є одним із найпрогресивніших розробників блокчейн, підписали меморандум про співпрацю, й компанія надає Україні технологію безкоштовно.

«Ми плануємо зробити реєстр нерухомості, а згодом і реєстр бізнесу. Він складніший, тому ми виставили такі пріоритети. Реєстр нерухомості на блокчейн потрібен для того, щоб прибрати будь-які маніпуляції з інформацією про власників. Я думаю, що на початку осені ми вже публічно озвучимо дорожню карту щодо імплементації блокчейн у двох реєстрах», – додав міністр.

Повне інтерв'ю Павла Петренка читайте на порталі «Слово і Діло».

Нагадаємо, в квітні минулого року Державне агентство з питань електронного уряду України та американська компанія Bitfury (світовий лідер розвитку blockchain) підписали меморандум про співпрацю.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО