«Нафтогаз» оприлюднив рішення Стокгольма щодо транзиту газу

Україна не зможе передати функції управління газотранспортною системою країни незалежному оператору без згоди «Газпрому».

Як пише «Слово і Діло», про це повідомила прес-служба «Нафтогазу України».

У НАК пояснили, що Стокгольмський арбітраж заборонив компанії внести зміни до чинного контракту, що дозволяютть «Нафтогазу» передати свої права та обов'язки за транзитним контрактом без письмової згоди «Газпрому» третій особі.

У компанії зазначили, що якщо передати транзит газу незалежному оператору в цей момент, у «Газпрому» з'явиться можливість достроково розірвати чинний транзитний контракт, за яким «Нафтогаз» вимагає в Стокгольмському арбітражі додаткові мільярди.

У липні Україна стягнула з «Газпрому» понад 100 млн грн у рамках рішення Стокгольмського арбітражу.

«Ми вже стягнули понад 100 мільйонів гривень із «Газпрому» на користь держави. Також були заарештовані й спрямовані на реалізацію корпоративні права цієї компанії вартістю приблизно 600 мільйонів гривень», – заявив міністр юстиції України Павло Петренко.

За словами Петренка, в цей час ведуться переговори з іноземними радниками про стягнення з російського концерну ще 172 млрд грн.

У «Нафтогазі» також зазначили, що рішення арбітрів чинне, на заборгованість «Газпрому» щодня нараховується близько півмільйона доларів відсотків, а головний аргумент в апеляції росіян щодо «лінгвістичної експертизи» суд уже відхилив.

У лютому Стокгольмський арбітраж зобов'язав «Газпром» виплатити «Нафтогазу» компенсацію в $4,63 млрд за контрактом на транзит газу – з урахуванням раніше присудженої на користь «Газпрому» суми штраф мав скласти $2,56 млрд.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО