Чому влада взялася створювати окреме міністерство для ветеранів війни

Ігор Лосєввійськовий експерт

Наприкінці лютого 2018 року Верховна Рада звернулася до уряду з вимогою створити Міністерство у справах ветеранів. За кілька місяців ініціатива отримала підтримку Адміністрації президента. Вже 12 травня 2018 року президент України Петро Порошенко заявив, що має намір створити міністерство у справах ветеранів України: «У подальшому виконання цього важливого завдання має очолити єдиний державний орган. Я наголошую, що цей орган повинен мати назву Міністерство у справах ветеранів України. Створення цього міністерства – це ще одне першочергове завдання, яке ми маємо виконати», – наголосив глава держави. Наразі на посаду очільниці Міністерства у справах ветеранів у фракції «Блоку Петра Порошенко» запропонували кандидатуру Ірини Фріз.

«Слово і Діло» поцікавилося, чи потрібно створювати окреме міністерство для цієї категорії, попри наявність Мінсоцполітики та Держслужби у справах ветеранів війни.

Військовий експерт Ігор Лосєв зазначив, що з огляду на те, що кілька сотень тисяч людей пройшли військову службу в період цієї війни, окреме відомство потрібне.

«Це специфічна категорія населення. З ними поводитися так, як поводяться з іншими пільговиками та пенсіонерами, не вдасться. Це особлива категорія, люди рішучі, вони вміють відстоювати свої інтереси», – констатував Лосєв.

На його думку, певною мірою створення цього міністерства для влади може стати своєрідним громовідводом.

Для того, щоб ветерани війни не виходили під Раду, АП, а вони вміють не просто виходити на мітинг, а й іти на штурм, створюють окреме відомство, пояснив він.

«Мабуть, із цією метою й створюється для них окреме міністерство, яке має займатися питаннями забезпечення. Влада цілком виправдано побоюється ветеранів війни. Таким чином, влада створює певний м’який буфер між собою та ними», – підкреслив експерт.

Якими б не були цілі, в створенні окремого міністерства точно немає нічого поганого. Ключове питання в тому, як працюватиме міністерство, уточнив він.

«Якщо міністерство працюватиме в звичайному бюрократичному стилі, це нічого не дасть. Якщо почне працювати по суті, можливо, навіть буде користь», – додав фахівець.

За його словами, в різних країнах є різні практики та відомства в справах цієї категорії населення. Дуже добре налагоджена робота з ветеранами у США, Ізраїлі та країнах Західної Європи.

«Там розуміють суть проблеми. Це пов’язано з тим, що рівень економічного життя інший, та й можливості інші. Там ветерани дійсно забезпечені. При тому йдеться не лише про пенсії чи пільги, а про медичне обслуговування, протезування, організацію відпочинку й навіть певну опіку людей, які її потребують. Для нас це перший крок», – резюмував Ігор Лосєв.

Що політики обіцяють учасникам АТО та їхнім сім'ям – у нашому огляді.

Також аналітики порталу з’ясували, якими пільгами користуються ветерани війни.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО