У НБУ підрахували, скільки боргів потрібно виплатити до кінця року

До кінця року Україні необхідно буде виплатити близько 2 мільярдів доларів зовнішніх боргів.

Про це повідомив заступник голови Національного банку Дмитро Сологуб, передає «Слово і Діло».

«До кінця року Україні треба виплатити близько 2 млрд зовнішніх боргів, якщо не брати до уваги внутрішні валютні облігації. Великий платіж - це по євробондах 1 вересня. Крім того, поточні погашення кредиту МВФ. Перебування України в програмі МВФ буде допомагати безболісно рефінансувати ці борги», - сказав Сологуб.

Він уточнив, що відсутність фінансування з боку МВФ, не означає, що Україна повністю втрачає доступ до ринкового фінансування.

«У сценарії програми з МВФ прибутковість українських цінних паперів піде вниз, в сценарії без програми МВФ ця прибутковість при випуску піде вгору», - зазначив Сологуб.

За його словами, перебування України в програмі МВФ означає також отримання коштів інших міжнародних партнерів і говорить про те, що Україна може мати доступ до ринку не один раз, а один-два випуски.

«Щодо ситуації без МВФ, то на мою думку, обсяг і кількість виходів на ринок буде дуже обмеженим», - уточнив фахівець.

Також в Нацбанку вважають, що до завершення поточної програми МВФ Україні треба отримати два транші для того, щоб забезпечити економічну і фінансову стабільність.

«Якщо Україна отримає ще два транші до завершення програми МВФ, то коротко-і середньострокові ризики для макроекономічної і фінансової стабільності зведуться до мінімуму», - відзначили в НБУ.

Також в НБУ розповіли, що визначає курс гривні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО