Чи є шанси примусово стягнути борг з «Газпрому»?

Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Газпром намагається оскаржити рішення суду, тому ситуація непроста з точки зору судового процесу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з питань енергетики Сергій Дяченко, оцінюючи початок «Нафтогазом» примусового стягнення $2,6 млрд. боргу з «Газпрому».

«У судових справах, бувають рішення, коли вони набирають чинності з моменту прийняття. В нашій судовій системі, якщо є рішення суду першої інстанції дається час на подачу апеляції. Якщо не подано апеляції - рішення йде до виконання. Якщо апеляція є - вона розглядається і вже апеляція вступає в силу з моменту прийняття рішення. Однак, є касація, яка може відкинути рішення апеляції», - розповідає фахівець.

Поки що є питання, без відповідей, але судячи з реакції Газпрому, монополіст просто намагається відкинути рішення, щоправда на підставі процедурних моментів, продовжив експерт.

Важливо, з якого моменту в Стокгольмі рішення вступило в силу, звернув увагу енергетик.

«Основний договір, який подав Газпром до суду - не має відношення в принципі до процесу стягнення боргу. Тому, потрібно не зволікати зі стягненням, і використовувати європейську виконавчу систему для цього», - вважає Дяченко.

Він уточнив, що Нью-Йоркська конвенція передбачає процедуру, що країна взагалі може сама стягнути борг, використовуючи важелі впливу на своїй території.

«Тобто ті активи, які є на території, на ту суму яка позначена за рішенням суду. Такі можливості є. Але просто в нашому випадку, все одно краще, якщо це буде на міжнародному рівні. У Газпрому поки єдина можливість блокувати процес - оскаржити рішення. Якщо цього немає - вступають механізми щодо стягнення активів», - резюмував Сергій Дяченко.

Як відомо, російський монополіст почав оскаржувати рішення арбітражу в шведських судах, і ініціював новий судовий процес, намагаючись скасувати результати попереднього.

Українська компанія веде роботу в Швейцарії, Нідерландах і Великобританії в рамках статті 5 Нью-Йоркської конвенції про визнання і приведення у виконання іноземних арбітражних рішень.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО