Яку зброю Україна може отримати від Канади та чи допоможе це ЗСУ?

Денис Поповичжурналіст

Депутати Консервативної партії Канади запропонували віддати Україні зброю, яка призначалася іракським курдам. Загальна вартість озброєнь становить $9,5 млн.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Зброя з Канади. Технологічний ривок або політичний сигнал для України» для «Слова і Діла» висловив журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Журналіст нагадав, що про озброєння курдів прем'єр Канади повідомив ще 15 місяців тому.

«Йшлося про гвинтівки, кулемети, легкі міномети, гранатомети і протитанкові ракети. Однак, гарантій, що зброя не потрапить в руки особам, причетним до вчинення злочинів на території Іраку Канада не отримала. Та й ситуація на Близькому Сході змінилася, а зброя залишилася в Канаді», - каже Попович.

Після всього, в Канаді вирішили, що зброя дасть можливість Україні «краще захищати себе».

Журналіст нагадав, що канадці послідовно дотримуються позиції надання нашій країні саме «летальної зброї».

Він уточнив, що в грудні 2017 року Канада включила Україну в Автоматичний контрольний список країн (Automatic Firearms Country Control List - AFCCL), в які дозволені поставки вогнепальної зброї з Канади.

«Це рішення стало наступним кроком після угоди про співпрацю, яку міністри оборони України Степан Полторак і Канади Хардж Сейджан підписали 3 квітня 2017 року. В даний час Україна вже фігурує в AFCCL», - позначив Попович.

Також, в квітні 2018 року міністр оборони Степан Полторак повідомив про закупівлю у Канади спеціальних антиснайперських комплексів, функції яких полягають у визначенні точок, звідки противник веде снайперський вогонь.

При цьому, в Україну вже надходять американські протиракетні комплекси, додав він.

За його словами, якщо плани канадських депутатів будуть реалізовані, то потрібно розуміти, що основною зброєю солдатів сухопутних військ Канади є 5,56-мм автоматична гвинтівка Colt Canada C7A2.

Він зазначив, що це канадський варіант американської гвинтівки M16A2.

Крім того, канадці експлуатують кулемети бельгійського виробництва - FN Minimi, калібром 5,56 мм і FN MAG, калібром 7,62 мм, підкреслив журналіст.

«Ця зброя дуже поширене в світі, хоча і досить поважного віку. Так FN Minimi надійшов на озброєння в 1970-х, а FN MAG - в 1950 роках. У той же час, FN MAG зараз успішно служить більш ніж в 80 країнах світу», - констатував Попович.

Також в розпорядженні канадців знаходиться 81-мм міномет L-16, розроблений спільно з конструкторами Великобританії замість тридюймового міномета, що надійшов на озброєння ще після Першої світової війни, говорить Денис Попович.

Він зазначив, що L-16 використовується з 1960 років. Знаряддя важить більше 35 кг, а для транспортування його необхідно розбирати на три частини.

За його словами, протитанкова зброя у канадців також досить стара.

«Це 84-мм шведський гранатомет Carl Gustaf, що надійшов в експлуатацію в далекому 1948 році і 66-мм протитанкова базука LAW, яка встигла повоювати у В'єтнамі, Афганістані, Іраку, а також на Фолклендській війні між Великобританією і Аргентиною», - розповідає Попович.

Він припустив, що ще одним протитанковим засобом, яке використовується в Канаді і може бути передано в Україну, є американський ПТРК BGM-71 TOW.

Це «старший брат» Javelin, що надійшов на озброєння в 1970 роках, підкреслив він.

«Цей ПТРК використовує дротову систему управління протитанковими ракетами. Комплекс вважається досить надійною зброєю і активно використовується армією США поряд з Javelin. BGM-71 TOW підходить для боротьби з танками Т-72, які РФ передала бойовикам на Донбасі, а модифікації TOW - 2А і TOW - 2В, призначені для знищення броньованих цілей, оснащених динамічним захистом», - каже Попович.

Він позначив, що ефективність TOW була доведена під час війни в Сирії.

У підсумку, в Україну з Канади може бути поставлено перевірену в боях, хоча і досить застарілу зброю.

Журналіст не виключив, що використання такої зброї в нашій країні може бути досить проблематичним у зв'язку з натівськими параметрами боєприпасів.

Вони не підходять до радянського зброї, яка використовується в Україні, пояснив він.

«Крім того, навіть найнадійніша західна стрілецька зброя, розроблена в середині минулого століття, не завжди більш «просунута» у порівнянні з радянськими зразками, поставленими на озброєння в той же період. Тому канадські поставки не дадуть Україні технологічної переваги. Це скоріше політичний сигнал того, що Захід має намір і далі розширювати військову підтримку України», - резюмував Денис Попович.

Детальніше читайте в матеріалі «Зброя з Канади. Технологічний ривок або політичний сигнал для України»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО