Матіос розповів, коли буде створене Держбюро військової юстиції

Держбюро військової юстиції має бути створене до осені.

Як пише «Слово і Діло», про це на брифінгу, який транслював телеканал «112 Україна» заявив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос перед міжнародною конференцією «Реформування системи військової юстиції України: сучасний стан та перспективи» у Харкові.

Він зазначив, що невдовзі може бути ухвалений відповідний законопроект.

«Ми зробили все від нас можливе і неможливе для того, щоб ретельно, з відстоюванням кожної позиції необхідності, донести парламентарям, що цей закон (законопроект про Державне бюро військової юстиції – ред.) вкрай необхідний», — сказав Матіос.

Він додав, що головною функцією Держбюро військової юстиції будуть слідчі процеси відносно військових, які сьогодні розпорошені між різними правоохоронними органами.

«Військова прокуратура є і залишиться. Її функція – це державне публічне обвинувачення і захист у дуже рідких випадках прав військовослужбовців у вигляді звернення до суду. Система військової юстиції опікувалася б проблемами, які повинна виконувати військова поліція — розслідуванням, слідством відносно всіх військових. А це: армія, Нацгвардія, прикордонники, державні спеціальні служби, правоохоронці з розвідувальними і контррозвідувальними функціями тощо. Цих людей в державі є майже 400 тисяч», — сказав Анатолій Матіос.

Відповідний законопроект група народних депутатв зареєструвала у Верховній Раді 21 травня 2018 року.

Раніше, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що пропонує створити Державне бюро військової юстиції (ЮБВЮ).

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО