Розслідувати військові злочини будуть 2 тисячі військових поліцейських

Читать на русском

Закон «Про військову поліцію» істотно розширює повноваження чинної військової служби правопорядку. Крім того, військова поліція буде наділена статусом правоохоронного органу з правом проводити досудове слідство.

Про це йдеться в тексті відповідного законопроекту №1805 від 21.01.2015, внесеного на розгляд до парламенту народними депутатами від «Блоку Петра Порошенка» Миколою Паламарчуком та Віктором Королем, інформує «Слово і Діло».

Підставою для розробки відповідного проекту закону є Коаліційна угода, яка була підписана 21 листопада минулого року представниками депутатських фракцій у Верховній Раді України, наголошується в пояснювальній записці.

Прийняття даного закону, на думку авторів документа, удосконалить організацію забезпечення правопорядку і законності у МО України, ЗС України, правоохоронних органах спеціального призначення та інших військових формуваннях, а також забезпечить можливість ефективно та оперативно здійснювати розслідування найбільш поширених військових злочинів, що позитивно вплине на рівень національної безпеки держави.

«Створення військової поліції в Україні – це вимога часу. Бойові дії на сході вимагають додержання сурової дисципліни у військових частинах. У разі прийняття закону військова поліція стане правонаступницею військової служби правопорядку. Службу в поліції продовжать службовці, які пройдуть люстраційну перевірку», - повідомив Паламарчук.

Завданням військової поліції буде «забезпечення правопорядку серед військовослужбовців і цивільних працівників при здійсненні ними службових обов'язків», розшук військовослужбовців, які самовільно залишили військову частину, а також розшук зброї та боєприпасів, які зникли з військових частин.

«Особовий склад військової поліції має право застосовувати заходи фізичного впливу, спецзасоби та зброю в порядку, передбаченому законодавством», - йдеться в тексті законопроекту.

Військова поліція повинна мати статус військового формування з функціями забезпечення правопорядку і підкорятися Міністру оборони України. Чисельність військової поліції повинна скласти до 2 тисяч чоловік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: