Київрада рекомендувала відмовитися від поліетиленових пакетів

Київрада порекомендувала магазинам пропонувати покупцям, крім поліетиленових пакетів, на вибір паперові або біополімерні одноразові пакети, а також багаторазові сумки. Відповідне рішення було прийнято в четвер, 17 травня.

Про це повідомляє прес-служба ради, пише «Слово і Діло».

Як повідомляється, поки що обмеження використання поліетиленових пакетів існує в формі рекомендації власникам торгових точок.

«Наша головна ідея - зробити покупку і використання поліетилену немодним. Коли ви купуєте їжу або інші речі в поліетиленових пакетах, середній термін їхнього розпаду - понад 100 років. Ми хочемо зробити так, як у багатьох країнах світу, де використання поліетилену або обкладається великими податками, або взагалі заборонено. Це рішення рекомендує суб'єктам господарювання сфери торгівлі і послуг пропонувати покупцям альтернативу використання одноразових поліетиленових пакетів. Мається на увазі використання біологічних полімерів або паперових пакетів, а найцікавіше - повернення до використання багаторазових сумок, які виробляються з тканини», - пояснив автор проекту рішення депутат Костянтин Яловий.

Як приклад він навів Францію, де поліетиленові пакети повністю заборонені на законодавчому рівні, а магазинам надали три місяці відстрочки для заміни пакетів паперовими і тканинними.

Яловий також зазначив, що на даний момент українське законодавство не дозволяє органам місцевого самоврядування встановлювати заборони на обіг тих чи інших товарів на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць, а також визначати санкції для підприємств за порушення таких рішень. Саме тому рішення Київради носить рекомендаційний характер - питання заборони використання поліетиленових пакетів повинне вирішуватися централізовано, на державному рівні.

Всього за дане рішення проголосували 75 депутатів.

Також нагадаємо, що Київрада змінить рішення про заборону салютів.

Раніше Чехія вже ввела заборону на безкоштовні поліетиленові пакети.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО