Війна чи мир: вибухи на вулицях стали звичайним явищем для України

Денис Поповичжурналіст

За останній місяць у Києві сталося кілька інцидентів із використанням різних вибухових пристроїв. Вибухи й терористична діяльність поступово стають звичайним явищем для сучасної України. Поки у Верховній Раді думають про те, чи дозволяти громадянам носити короткоствольну вогнепальну зброю, в банальних вуличних «розбірках» вже щосили використовуються бойові гранати.

За останній місяць лише в Києві сталося принаймні чотири інциденти із застосуванням різних вибухових пристроїв, у результаті яких постраждали люди.

Так, 15 квітня на вулиці Кіото під час конфлікту між компанією молодих людей і звичайним перехожим була кинута граната Ф-1. Від вибуху постраждали сам зловмисник (учасник компанії), 34-річний житель Чернігівської області, та 21-річний житель Броварів. Їх з уламковими пораненнями ніг доправили до лікарні. За даними поліції, «гранатометник» раніше був судимий за злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотиків.

Буквально за кілька тижнів, 27 квітня, в Дарницькому районі столиці внаслідок вибуху гранати загинув журналіст Віталій Кукса. За однією з версій (її висловив народний депутат Ігор Мосійчук), трагічний інцидент стався через сімейні «розбірки». Однак друзі загиблого вважають, що йдеться про вбивство.

Третій вибух прогримів у ніч на 5 травня на вулиці Кирилівській, на Подолі: в руках у 36-річного чоловіка вибухнула граната Ф-1. Сам чоловік загинув. На думку поліції, він був учасником АТО, оскільки при ньому були знайдені документи учасника бойових дій. У квартирі загиблого під час обшуку знайшли гранатомет і ще одну гранату Ф-1.

І, нарешті, четвертий інцидент стався в ніч на 6 травня на вулиці Соборній у Петропавлівській Борщагівці. Ймовірно, вибухнула граната на причалі біля озера. В результаті постраждав хлопець 25-30 років, який у важкому стані з травмами рук і щелепи був доправлений до лікарні. Судячи з усього, вибуховий пристрій спрацював прямо в нього в руках.

Останній випадок викликав обговорення в соціальних мережах. «Останнім часом ні дня в Києві не проходить без вибуху гранат. І якщо минулої ночі гранатометник загинув, то цієї ночі черговий підривник із важкими травмами доправлений до лікарні», – заявив, зокрема, відомий журналіст Костянтин Стогній.

Його підтримує народний депутат Ігор Мосійчук: «Вибухи, теракти, замахи стають нормою життя для більшості українців у мирних містах і навіть селах».

До слова, Ігор Мосійчук сам ледь не загинув у результаті вибуху, який стався 25 жовтня 2017 року, коли народний депутат виходив із будівлі, в якій розташований телеканал «Еспресо». Та подія була кваліфікована як теракт. У лютому 2018 року Мосійчук заявив, що замах на його життя розкрили.

Ще рік тому, в лютому 2017 року, генпрокурор Юрій Луценко визнав, що криміногенна ситуація в Україні погіршилася. Головними причинами зростання злочинності, на думку Луценка, є війна, безробіття та дезорганізація правоохоронних органів. Загалом, Генпрокуратура зафіксувала в 2017 році 523,9 тисячі злочинів. У МВС говорять про 496 тисяч злочинів, заявляючи при цьому про зниження рівня злочинності. Разом із тим, за даними МВС, у 2017 році на 29% збільшилася кількість фактів незаконного поводження зі зброєю. Вибухи гранат у Києві, та й не тільки в Києві – з цієї ж серії.

На думку Мосійчука, знизити рівень злочинності допоможе ухвалення закону, який би дозволив законослухняним українцям володіти короткоствольною вогнепальною зброєю. Логіка тут проста: бойові дії на Донбасі зробили доступними багато видів зброї, включаючи гранати. Нелегальним шляхом може озброїтися кожен, у той час як звичайний громадянин не може захистити себе силою зброї на законних підставах.

У суспільстві є різні думки з приводу легалізації вогнепальної зброї. Зокрема, Юрій Луценко є прихильником легалізації «короткостволу». А в «Народному фронті» пропонують вирішувати питання легалізації короткоствольної зброї через референдум. Раніше «Слово і Діло» повідомляло, що в парламенті є щонайменше два законопроекти, які регламентують порядок обігу цивільної зброї та боєприпасів. Основними противниками їх ухвалення, на думку автора одного з таких законопроектів, є МВС і ті депутати, які лобіюють інтереси МВС у Верховній Раді.

Поки ж депутати сперечаються про те, чи варто громадянам дозволити купувати вогнепальну зброю, бойові гранати вже давно стали звичайним знаряддям для банальних вуличних «розбірок». У всякому разі, про це свідчать події на Кіото й загибель Віталія Кукси. І якщо в 2011 році застосування терористом Асланом Дикаєвим гранати Ф-1 проти міліціонерів під Одесою стало надзвичайною подією (для ліквідації Дикаєва провели мало не військову операцію), то зараз такий самий інцидент, скоріш за все, взагалі не викликав би резонансу. Вибухи й теракти настільки часто відбуваються навіть у мирних українських містах, що дійсно стали звичною справою.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО