Екс-командувач ВМС розповів, чому не захистили Крим

Війська Збройних сил України (ЗСУ) в Криму в 2014 році були готові виконувати бойові завдання в разі запровадження воєнного стану.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив колишній командувач ВМС України Юрій Ільїн під час допиту через відеоконференцію в справі про державну зраду Віктора Януковича, передає «РБК-Україна».

Зокрема, за його словами, на території Криму були розміщені й підготовлені до застосування дві батальйонно-тактичні групи, але лише за умови запровадження воєнного стану.

«Що стосується заяв про нездатність військ, дислокованих у Криму, виконувати завдання. Я не згоден із цим. На території Криму були розміщені й підготовлені до застосування дві батальйонно-тактичні групи, дислокувалися частини спеціального призначення, які могли виконувати завдання. Але лише за умови запровадження воєнного стану», – заявив він.

Свідок також зазначив, що Чорноморський флот РФ займав у той момент нейтральну позицію.

«Також у нас були частини спецпризначення. Ми у своїх звітах зазначали, що Чорноморський флот займав тоді нейтральну позицію», – додав Ільїн.

Нагадаємо, що Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Раніше суд долучив до справи про держзраду листи, в яких спецслужби попереджали колишнього президента України Віктора Януковича про загрози з боку Російської Федерації.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО