Уряд не вирішив питання про виплати для звільнених із полону українців

В Україні необхідно негайно врегулювати питання про правовий статус, соціальні гарантії, а також виплати для осіб, звільнених із полону.

Як пише «Слово і Діло», про це заявила перша заступниця голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з родичами політв'язнів Кремля та родичами осіб, які вважаються зниклими безвісти.

Зокрема, повідомляється, що в парламенті 17 квітня 2018 року відбулася зустріч Ірини Геращенко з родичами заручників, утримуваних в ОРДЛО, родичами політв'язнів і родичами тих, хто вважається зниклим безвісти.

Під час зустрічі Геращенко поінформувала про поточну роботу переговірників, про просуванні питання звільнення заручників, утримуваних в ОРДЛО, а також висловила надію, що інша сторона підтримає ініціативу української сторони щодо передачі Російській Федерації 23 громадян РФ, засуджених за злочини на Донбасі, для звільнення громадян України, утримуваних у Російській Федерації.

Також повідомляється, що в зустрічі взяли участь уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, керівник Об'єднаного центру СБУ зі звільнення заручників Юрій Качанов, представники Міністерства оборони України, які курирують питання пошуку зниклих безвісти на Донбасі.

Під час зустрічі обговорювалося питання про застосування тортур до українських заручників, у зв'язку з чим актуальним залишається допуск представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до в'язниць ОРДЛО.

Як повідомляє прес-служба, учасниками наради була досягнута домовленість розробити новий законопроект у цій сфері (звільнення ув'язнених – ред.). Також обговорювалося питання про необхідність розробити систему виплат особам, звільненим із полону. Геращенко уточнила, що для прискорення правового врегулювання цього питання 2 березня 2018 року на засіданні Верховної Ради України був оголошений депутатський запит прем'єр-міністру України Гройсману. Однак станом на 17 квітня 2018 року це питання залишається без належного розгляду.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, українська сторона під час засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську в середу, 4 квітня, висловила позицію про готовність передати Російської Федерації 23 ув'язнених росіян.

Також Гройсман розповів, коли звільненим із полону почнуть виплачувати кошти.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО