Чому хочуть звільнити Супрун та чи є ризик зриву медреформи?

Володимир Цибулькополітолог

Звільнення Уляни Супрун із посади виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я може бути своєрідним компромісом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, оцінюючи рекомендацію комітету Ради звільнити Уляну Супрун.

«Якщо як компроміс на президентську кампанію формується новий кадровий пакет, то, відповідно, політсили, які входять до цієї коаліції, а очевидно, що буде розширення коаліції провладними, як компромісний варіант використають портфель міністра охорони здоров’я», – зазначив Цибулько.

Однак Супрун навряд чи відступиться від реформи, додав він.

«Якщо буде політичне рішення про висування коаліційного міністра, очевидно, що на неї буде покладена функція контролю за реформою, тому що вона є одним із архітекторів цієї реформи», – уточнив експерт.

На його переконання, це питання впливу медичного лобі.

«Ті, хто голосував у комітеті, є висуванцями старих медичних мереж зі своєю капіталізацією, своїм політичним впливом. Є небезпека, що портфель міністра охорони здоров’я буде компромісним у розширенні правлячої коаліції», – пояснив Цибулько.

При цьому експерт підкреслив, що оскільки під саму медреформу вже створені певні супровідні інституції, то, в принципі, небезпеки зриву реформи немає. Однак складається дивна ситуація, звернув увагу політолог.

«Плоди цієї реформи хтось хоче присвоїти собі й поборотися за них. На Супрун була покладена фактично санітарна функція. Вона здолала спротив парламенту, реформа пройшла. Коли реформа почне приносити перші дивіденди, коли, наприклад, самі медпрацівники почнуть добре відгукуватися про неї, то цей політичний капітал багато хто захоче присвоїти», – резюмував Володимир Цибулько.

За даними порталу, в досьє Супрун 42 обіцянки, більшість з яких має статус «у процесі». Повний перелік обіцянок – за посиланням.

Також «Слово і Діло» з'ясовувало, як на рішення комітету відреагували в соціальних мережах.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО