У чому помилки судового процесу над Януковичем та чому досі немає результату?

Петро Олещукполітичний експерт

Суд над Януковичем уже давно перетворився на шоу. Власне, він, мабуть, таким і задумувався, адже сам факт того, що розпочали з «державної зради», а не з Межигір'я чи Майдану, вже дещо означає.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Петро Олещук, передає «Слово і Діло».

На переконання експерта, логічно було б почати з того, докази чого є в Україні.

«Далі робилися беззмістовні заяви ГПУ про «процес сторіччя», який тягнувся нескінченно довго. Досвідченим адвокатам Януковича протистояли молоді прокурори з військової прокуратури. Рік шукали оригінал листа Януковича Путіну щодо введення військ. Згодом почався допит свідків обвинувачення й усе звелося до політичних заяв на тему, «як Яценюк/Турчинов/Аваков врятували Україну, відмовившись від захисту Криму», – зазначив політолог.

Далі були цікаві заяви про фактичну здачу півострову, додав він.

«Нарешті перейшли тепер до допиту свідків захисту, й, очевидно, останні так само налаштовані використовувати це як інформаційний привід», – уточнив він.

«Очевидно, Добкін, який готовий свідчити, тепер озвучуватиме свою версію подій 2014 року про «здійснення державного перевороту» та власну участь у протидії цьому. Так він намагатиметься посилити власний авторитет серед своїх потенційних виборців. Те саме говоритиме й Азаров, але, очевидно, із вказівкою на роль самого себе», – підкреслив експерт.

«Тобто процес над Януковичем має шанс у «новому сезоні» цього нескінченного шоу перетворитися на піар-змагання колишніх регіоналів між собою за домінування в електоральній ніші шляхом виголошення політичних заяв», – пояснив він.

На його думку, в цьому є провина ГПУ, адже там задали такий формат процесу над Януковичем.

«Мало юридичних фактів – багато політичних заяв. Логічно, що після того, як на суді намагалися піаритися всі – від Порошенка до Яценюка, тепер те саме хочуть робити Добкін та Азаров. Очевидно, що якби все від самого початку звелося не до обговорення особистості Януковича, а до встановлення фактів про підписання звернення Януковича та інших його дій, якби процес не відбувався перед камерами з перших моментів, то, можливо, й результат був би іншим», – резюмував Петро Олещук.

Минулого року генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв, що справу за обвинуваченням у злочинах проти майданівців передадуть до суду наступного тижня після вироку про держзраду Януковича. Більше обіцянок генпрокурора – за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО