У МОН розповіли про бюджетні місця у вишах

Міністерство освіти оприлюднило максимальне держзамовлення у виші на 2018 рік.

Як пише «Слово і Діло», вступники можуть подивитися, скільки місць для прийому за держзамовленням зможе виділити кожен виш, що належить до сфери управління МОН.

Це відскановані документи, тому пошук не працює. Але можна знайти дані про програми бакалаврату та магістратури зі 161 закладу вищої освіти з усіх регіонів України.

Також можна подивитися ліцензійний обсяг – скільки вступників на спеціальність чи спеціалізацію може прийняти заклад; максимальний обсяг прийому абітурієнтів на місця держзамовлення та кваліфікаційний мінімум – скільки щонайменше «бюджетників» має бути на спеціальності, щоб заклад здійснив їх набір.

«Пороги максимуму й мінімуму бюджетних місць на кожну спеціальність встановлюються вишами в зв’язку з тим, що в Україні вступ на бакалаврат та деякі спеціальності магістратури здійснюється за широким конкурсом», – повідомляє МОН.

Широкий конкурс передбачає, що бюджетне місце йде до вишу за вступником із найкращими балами, а не закріплюється за університетом. Максимальний обсяг показує, скільки найбільше таких вступників зможе прийняти виш на певну спеціальність.

Нагадаємо, цьогоріч реєстрація електронних кабінетів вступників на основі повної загальної середньої освіти буде відкрита 2 липня, а прийом заяв та документів розпочнеться 12 липня.

У 2018 році абітурієнти зможуть подавати 7 заяв на 4 спеціальності на місце державного та регіонального замовлення. При цьому кількість заяв на контракт обмежена не буде.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО