Гриневич розповіла про дебюрократизацію вишів та вищу освіту

Читать на русском
Гриневич хоче переписати закон про вищу освіту. Міністр запрошує виші взяти участь у підготовці змін до документу.

Прийнятий у 2014 році закон «Про вищу освіту» уже застарів та потребує змін.

Як пише «Слово і Діло», про це розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час засідання розширеної колегії МОН.

«Закон відкрив багато нових можливостей для системи. Але, як виявилося, не всі університети були готові до переходу від прямого контролю держави до практики незалежної експертної оцінки їхньої діяльності, до конкурентного розподілу держзамовлення», – зазначила вона.

Гриневич підкреслила, що «широка автономія університетів посилила розрив між провідними вишами й рештою навчальних закладів.

«Перші скористалися нагодою – запровадили нові освітні програми, залучили роботодавців, увійшли до міжнародних проектів, навчилися розумно планувати освітній процес, зайнялися комерціалізацією власних наукових досліджень, намагаючись створювати конкуренцію на ринку освітніх послуг. Другі – капсулювалися в своїй неспроможності ефективного управління», – зазначила міністр.

Гриневич розповіла, що МОН скасувало близько 20 наказів, які вимагали від закладів різноманітні звіти та інші процедури, що забюрократизовують процес. Натомість деякі заклади повернули ці процедури власними внутрішніми наказами.

«Тому я хочу звернутися до очільників наших університетів з проханням – перегляньте ставлення до звітності викладачів, щоб вони змогли сконцентруватися на своїй безпосередній роботі», – зауважила вона.

Очільниця МОН пообіцяла, що для подальшої дебюрократизації відомство продовжить роботу зі скорочення кількості обов’язкових документів, зокрема в новій редакції ліцензійних умов.

Водночас міністерство вимагатиме від університетів сформувати мінімальні та раціональні вимоги до внутрішніх документів.

«Протягом цього року ми працюватимемо над змінами до закону «Про вищу освіту». Запрошуємо університети брати участь у підготовці змін», – запросила виші міністр.

Раніше у Венеційській комісії прокоментували претензії Угорщини до українського закону.

Нагадаємо, Угорщина висунула вимогу щодо закону про освіту.

Гриневич заявила, що дискусія довкола закону про освіту ще не завершена.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: