Таблетки, газ або олів'є: оприлюднили дані про застави в банках-банкрутах

У більшості випадків майно, надане в заставу за кредитом, виданим збанкрутілим банком, не має ніякої цінності, а його номінальна вартість завищена.

Як повідомляє РБК Україна, про це повідомила заступник глави Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) Світлана Рекрут, пише «Слово і Діло».

«Балансова вартість активів цих 94 банків (неплатоспроможних - ред.) Близько 500 млрд гривень, а їх оціночна вартість - 100 млрд, і це дуже оптимістична оцінка. Ринкова вартість активів набагато менше», - розповіла вона.

За словами Рекрут, шахраї з метою виведення активів і коштів банків надавали в заставу за кредитами найнесподіваніші активи, а часто і фіктивні.

«У заставі може бути все що завгодно. Застави хорошої якості - це нерухомість, бізнес. Застава поганої якості - «сміттєві» цінні папери, товари в обороті. Навіть газ в трубах, урожай 2014 року або олів'є в супермаркеті буває у вигляді застави. У випадку з банком «Фінанси і кредит» в якості застави були таблетки», - розповіла вона.

Частка активів, за якими надані фіктивні застави, становить близько 40%.

Чиновниця також розповіла про хід судових розглядів у справах про виведення активів із збанкрутілих банків.

«Ми подали понад 4 тис. Заяв про порушення, але до суду дійшло 23 заяви. Найгучніші факти злодійства активів були у банку «Михайлівський», такого ноу-хау ринок України ще не бачив. Є провадження у банку «Хрещатик». Там за участю комунальних підприємств відбувалися масові фінансові транзакції для виведення коштів з банку. За «Дельта Банку» є справи через виведення активів на 25 млрд гривень. На компанії-пустушки видавалися фіктивні кредити, без застав», - пояснила Рекрут.

Нагадаємо, Нацбанк пом'якшив валютні обмеження для банків.

Раніше НБУ затвердив правила округлення загальної суми покупки в чеку.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО