Melovin пообіцяв привезти Євробачення-2019 в Україну. Чи можемо ми дозволити собі таку розкіш?

На Євробаченні-2018 у Лісабоні Україну представлятиме співак Melovin, який переміг у фіналі національного відбору з піснею Under The Ladder. Загалом за це право боролися 18 музикантів, серед яких були як артисти з 20-річним стажем, так і новачки українського шоу-бізнесу. Євробачення-2018 пройде в столиці Португалії Лісабоні 8, 10 та 12 травня й наш учасник виступатиме останнім. Після оголошення результатів відбору Melovin пообіцяв привезти Євробачення-2019 в Україну.

Було б добре знову перемогти на такому престижному конкурсі, але з іншого боку, з огляду на те, що країна-переможець має проводити в себе наступне Євробачення, робиться моторошно, чи витримає бюджет України такі витрати втретє. Адже в нас уже є досвід проведення пісенного фестивалю в 2005 та 2017 роках, і можна скільки завгодно говорити про іміджеві вигоди, але з точки зору фінансів обидва рази країна залишалася зі збитками. На той випадок, якщо український хлопець із різнокольоровою лінзою в оці зачарує Європу й привезе перемогу в Україну, «Слово і Діло» вирішило нагадати, які обіцянки давали чиновники щодо проведення Євробачення-2017 в Україні та як вони їх виконували.

Міністр культури України Євген Нищук обіцяв, що конкурс Євробачення принесе Україні щонайменше подвійний прибуток. Після перемоги Джамали в 2016 році з піснею «1944» про виселення кримськотатарського народу з Криму уряд перерахував 15 млн євро Європейському мовному союзу як гарантію проведення Євробачення-2017 в Україні. Кошти були спрямовані на той випадок, якби Україна не змогла організувати проведення конкурсу і ЄВС довелося б терміново проводити його в іншому місці.

«Я абсолютно впевнений: все під контролем і Євробачення в Україні пройде. Причому на найвищому рівні. Впевнений, конкурс принесе Україні прибуток, і ті 15 мільйонів євро, гарантованих державою в 2016 році, повернуться вже цього року подвійним або потрійним прибутком», – заявив Нищук в інтерв'ю LIGA.net.

Однак гроші не повернулися прибутком ані в 2017 році, ані зараз. Для підготовки та проведення пісенного конкурсу Євробачення-2017 у держбюджеті на 2017 рік було передбачено 455,7 млн грн (сума, еквівалентна 15 млн євро держгарантій для проведення конкурсу), а в бюджеті Києва на 2017 рік – 200 млн грн.

У травні в Києві відбувся довгоочікуваний пісенний конкурс, переможцем якого став португалець Сальвадор Собрал. Однак коли бізнесмени підрахували виручку, то зрозуміли, що не те що не заробили, а ще й залишилися винні. За словами директора Департаменту туризму КМДА Антона Тараненка, Україні не вдалося компенсувати витрати на проведення Євробачення. Конкурс приніс бізнесу близько 500 млн грн доходу.

У червні стало відомо, що 15 мільйонів євро страхових, які виділив уряд України, заморожені на рахунку в Женевському банку через судовий розгляд між НТКУ та четвертою стороною. Причому заморожена сума співмірна з боргом перед Euronews.

До кінця 2017 року Кабмін повернув заощаджені при проведенні Євробачення 128,4 млн грн у розпорядження НТКУ. Тому з передбачених видатків держбюджету на Євробачення-2017 було використано 327,3 млн грн. Однак урядова «страховка» в розмірі 15 млн євро досі залишається замороженою на рахунку в Женевському банку.

Потрібно визнати, що повернути витрати на Євробачення вдається вкрай рідко, адже вкладати доводиться десятки мільйонів євро. Найдорожчими конкурсами вважаються шоу в Копенгагені в 2014 році ($60 млн), Баку в 2012-му ($46 млн), Москві в 2009-му ($44 млн). Московський фінал Євробачення був на 100% збитковим.

Лише шведам в 2013 році вдалося витратити 10 мільйонів євро, заробивши набагато більше за рахунок збільшення обігу від туризму й міжнародної реклами. Але частіше конкурс був збитковим.

Тому якщо країна вважає, що їй не по кишені такі витрати, вона може відмовитися від проведення конкурсу. Свого часу так зробили Нідерланди (в 1960 році), Франція (в 1963 році), Люксембург (у 1974 році), Ізраїль (у 1980 році). У 1972 році Князівство Монако відмовилося приймати Євробачення, оскільки не знайшло на своїй території відповідної зали.

Україна не стала прибіднятися ані в 2005 році, після потрясінь Помаранчевої революції, коли зайвих грошей у бюджеті не було, ані в 2017-му, незважаючи на військові витрати й безліч реформ у країні. Кошторис пісенного конкурсу в Україні в 2005 році склав близько 120 млн грн ($23 млн за курсом 5,25 грн за дол.).

«Було три джерела коштів: державний бюджет виділив 68 мільйонів гривень, кілька мільйонів євро дав Європейський мовний союз (ЕВС), а інші дали переважно українські спонсори», – розповів у інтерв'ю ВВС екс-президент Національної телекомпанії Тарас Стецьків, який був відповідальним за організацію конкурсу в 2005 році. Він додав, що невикористаними тоді залишилися близько 10 млн грн.

У 2017 році Євробачення обійшлося Україні дорожче, тому що потрібно було облаштувати Міжнародний виставковий центр і привести до ладу територію навколо нього. За рік до проведення Євробачення віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко заявив, що Україна гідно проведе конкурс. Принаймні гроші в бюджеті знайшлися, а місце проведення заходу охороняли 10 тис. правоохоронців. Не обійшлося без скандалу й повз цю армію охоронців на сцену проскочив пранкер, який намагався затьмарити виступ Джамали, проте загалом усе пройшло нормально.

Кличко обіцяв привести до ладу інфраструктуру навколо МВЦ, де проходило Євробачення, й виконав свою обіцянку буквально в останні дні перед початком конкурсу. 5 травня він перевірив станцію метро «Лівобережна» після завершення ремонтних робіт, проінспектував облаштування території навколо МВЦ і заявив, що місто виконало свої зобов'язання на всі 100%.

Облицювальну плитку на платформі «Лівобережної» укладали за добу до ревізії мера. На станції замінили сигналізацію, встановили енергозаощадне освітлення, оновили пасажирську автоматику та вентиляцію, встановили нову огорожу. Навколо МВЦ повністю переклали асфальт на вулицях Шептицького та Раїси Окипної, встановили нові світлофори. Встигли відремонтувати набережну на Микільській Слобідці, де оновили сквер, висадили дерева та кущі, розбили клумби, встановили нові лавки та сучасні смітники.

Через півроку Державна аудиторська служба провела ревізію НТКУ й знайшла незаконні витрати та недоотримані кошти на суму 8,6 млн грн. Закупівлі на загальну суму 468,7 млн грн проводилися з порушеннями. А перевірити іноземних посередників, через яких велася більша частина закупівель, узагалі було неможливо. Тому хотілося б побажати нашому конкурсанту перемоги на Євробаченні-2018, але при цьому Україні варто було б утриматися від проведення такого дорогого для платників податків конкурсу.

Нагадаємо, Джамала не отримала з мільйонного гонорару за Євробачення ані копійки.

Також «Слово і Діло» писало, скільки заробила Україна на Євробаченні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО