Гонтарева так і не обмежила готівкові розрахунки до тисячі євро

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева не виконала обіцянку обмежити готівкові розрахунки до 1 тисячі євро.

Таку обіцянку вона дала 9 листопада 2014 року, нагадує «Слово і Діло».

«Перше, що ми будемо робити, й такий законопроект у парламенті вже є – ми будемо обмежувати готівкові розрахунки, щоб вони не були більш ніж 1 тисяча євро», – обіцяла глава НБУ.

З 4 січня минулого року Нацбанк знизив граничну суму розрахунків готівкою за участю фізичних осіб зі 150 тисяч до 50 тисяч гривень, за курсом євро це більш ніж 1 тисяча. Станом на початок лютого 2018 року гранична сума розрахунків готівкою не змінювалася, а Гонтарева перебуває в тривалій відпустці, парламент скоро розглядатиме питання її звільнення.

За курсом НБУ від 5 лютого, 50 тисяч гривень – це 1435,2 євро. Таким чином, Гонтарева свою обіцянку не виконала.

Раніше комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендував парламенту затвердити постанову про звільнення з посади голови НБУ Валерії Гонтаревої та призначення на цю посаду Якова Смолія.

Нагадаємо, представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що голова Нацбанку Валерія Гонтарева готова виступити зі звітом про свою діяльність.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО