Вироки виносять «трійками»: стало відомо про порушення прав воїнів АТО

Військова прокуратура та суди Донецької та Луганської областей виносять вироки військовослужбовцям із численними порушеннями.

Про це «Слову і Ділу» розповів народний депутат від фракції «Самопомочі», член комітету ВР з питань нацбезпеки та оборони Тарас Пастух.

Упередженість пояснюється тим, що багато суддів та прокурорів, які розглядають справи українських військовослужбовців, раніше виїхали з регіонів, підконтрольних бойовикам.

«Існує дуже велика проблема з військовою прокуратурою та судами Луганської та Донецької областей. Там вироки виносяться трійками, за одне засідання. Будь-які клопотання відхиляються, є маса процедурних порушень. Судді на прохання військової прокуратури переводять слухання в закритий режим, немає можливості залучати ЗМІ та громадськість», – пояснив Пастух.

Він додав, що депутати розробили законопроект, який у таких випадках дозволяє змінювати територіальну підсудність. Але юристи знайшли в проекті шпаринки, які дозволили б прокуратурі й надалі передавати справи до судів Донецької та Луганської областей.

Наприклад, прокуратура може розпочати провадження за фактом мародерства, а потім додати, що під час цього діяння військовослужбовець ще й застрелив людину: «Таким чином, вдається обійти територіальну підслідність і справа знову розглядається в Донецькій та Луганській обласях».

За його словами, значна кількість справ стосується порядку використання зброї військовослужбовцями. Народний депутат підкреслив, що ухвалений парламентом закон про реінтеграцію Донбасу не вирішує питання. «Так, у законі з’являється норма, що учасники операції за крайньої необхідності можуть використовувати зброю. Але хто буде визначати цю необхідність? Чим вона відрізняється від теперішніх правил застосування зброї?», – сказав Пастух.

Як уже повідомляло «Слово і Діло», на сьогодні перебувають під слідством або вже отримали вироки більш ніж 200 військовослужбовців ЗСУ. Великою проблемою є порядок застосування солдатами зброї, який прокуратурою та судами трактується за законами мирного часу.

Також у парламенті зареєстрований законопроект, який може дозволити українським судам розглядати кримінальні справи проти осіб, що перебувають на окупованій території.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО