Експерт розповів, чи варто очікувати подорожчання палива

Заклики бойкотувати АЗС через високі ціни на паливо безглузді. Такий підхід може спровокувати подальше зростання цін.

Як інформує «Слово і Діло», про це на своїй сторінці в Facebook написав експерт Генадій Рябцев.

На думку авторів призову, якщо бойкотувати АЗС і не купувати паливо протягом одного місяця в конкретно взятій мережі, то «продавець буде змушений знижувати ціни». Однак, насправді, «якщо протягом двох місяців не купувати паливо в одного продавця, то попит на заправках інших учасників ринку зросте, й вони піднімуть, а не знизять ціни», пояснив Рябцев.

«По-друге, структура роздрібної ціни бензину А-95 Євро-5 виглядає сьогодні приблизно так: вартість палива на кордоні (а Україна завозить 85% нафтопродуктів) – 48%, податки – 38%, витрати АЗС – 14%. Зверніть увагу: не «прибуток», а «витрати» (деякі колеги називають це «брудною маржею»). Якщо від цих 14% відняти умовно-постійні витрати АЗС (рівень яких, до речі, був свого часу узгоджений Експертно-аналітичною групою при Кабміні), залишиться 6%. Середня ціна А-95 Євро-5 сьогодні – 29,2 грн/л. Трейдери заробляють 1,5-1,7 гривні на літрі (держава, до речі, отримує з того ж літра в 6,5 разів (!) Більше). Тобто заклик: «Нехай повертаються хоча б до колишніх цін в 24-25 грн/л» неможливо реалізувати», – пояснив експерт.

Він також додав, що ціна палива багато в чому залежить від стабільності національної валюти.

«Чому нинішнє керівництво НБУ ігнорує вимогу статті 99 Конституції України, а саме: «Забезпечення стабільності грошової одиниці є основною функцією центрального банку держави – Національного банку України»? Адже кожні 10 копійок у курсі гривні – це 7 копійок у ціні бензину через два тижні (нагадую: ми купуємо за долари та євро 85% споживаних нафтопродуктів)», – написав Рябцев.

Загалом експерт пояснив, що проблеми ринку нафтопродуктів – це наслідок багатьох чинників, серед яких імпортозалежність України, відсутність системи моніторингу якості палива, недотримання трейдерами правил роздрібної торгівлі.

«Загалом, щоб «не виступати з акціями протесту, щоб вони над нами вчергове посміялися», потрібно ставити правильні запитання», – резюмував Рябцев.

Раніше в соціальних мережах з'явилися заклики не купувати паливо на вітчизняних АЗС із метою змусити трейдерів знизити ціни.

Нагадаємо, ціни на бензин наразі зростають.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО