Передвиборчий 2018 рік: що стане вирішальним для співпраці з МВФ

Андрій Новакекономіст

«Хотілки» Мінфіну щодо отримання більше ніж двох траншів МВФ у 2018 році потрібно підкріпити виконанням умов для продовження співпраці з МВФ та ЄС. Якщо уряд і парламент їх оперативно виконають на початку 2018 року, то траншів можна очікувати.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, пише «Слово і Діло».

«Потрібно врахувати, що 2018 рік буде передвиборчим – перед двома великими загальнонаціональними виборами президента й парламенту, які мають відбутися в 2019 році», – акцентував Новак.

На його думку, саме ці фактори впливатимуть на подальше просування реформ.

«Це може заблокувати ухвалення непопулярних і небажаних для влади реформ, таких як земельна реформа, антикорупційна реформа, реформа системи державного управління, а також прозора приватизація. Тому все вирішить боротьба між «хотілками» і передвиборчим популізмом», – зазначив експерт.

МВФ незадоволений, тому що з 11 «маяків» реформ українська влада виконала лише частину одного «маяка».

«Зокрема, йдеться про так звану пенсійну реформу, яка такою, по суті, й не є. Те, що подали як пенсійну реформу, насправді є лише зміною умов виходу на пенсію та умов нарахування пенсії. А пенсійна система так і залишилися однорівневою солідарною», –уточнив він.

При цьому експерт додав, що кредитори вже навіть змінили попередні вимоги, точніше, скоротили їх.

«МВФ в односторонньому порядку зменшив вимоги з 11 до 4. Якщо і їх влада не виконає на початку 2018 року, то співпраця з Україною буде відкладена до політичної зміни влади», – резюмував Андрій Новак.

Відзначимо, минулого року міністр фінансів Олександр Данилюк заявляв, що кредитори нададуть транш до кінця 2017 року. Вже згодом він повідомив, що очікує більш ніж два транші в 2018 році.

Як Олександр Данилюк працює на посаді міністра фінансів, читайте за посиланням.

Також аналітики «Слова і Діла» з’ясували, що вже наобіцяли українські політики на 2018 рік.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО