Стало відомо, коли повернуть «скіфське золото»

Юристи, які консультують Міністерство культури наголошують, що Україна виграє апеляційний судовий процес щодо повернення «скіфського золота».

Про це в ефірі «5 каналу» заявив міністр культури Євген Нищук, передає «Слово і Діло».

«Поверненням славнозвісного «скіфського золота» і тим першим успіхом у Високому міжнародному суді, який був в Амстердамі опікувалось Міністерство культури, великий обсяг роботи був на нас… Усі чекають, коли ж воно приїде, ми усвідомлювали з самого початку, що РФ буде робити все, щоб цей процес затягнути», - заявив Нищук.

За його словами, в лютому планується «апеляційна історія».

«Ми сподіваємось, що ми її подолаємо. Юристи, які нас консультують, кажуть – що це вже незворотна історія в плані того, що вже виграємо цей процес», – резюмував міністр культури.

Раніше повідомлялося, що остаточне рішення по «скіфському золоту», ймовірно, приймуть наступної весни.

Нагадаємо, в лютому 2014 року колекцію скіфського золота було вивезено в Амстердам для участі у виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря», яка проходила в Музеї Пірсона.

Виставка складається з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів. Українська сторона заявила, що золото скіфів з чотирьох кримських музеїв має повернутися до України. Росія наполягала на його поверненні до Криму, який вона анексувала в березні 2014 року. Суд Амстердама вирішив повернути скіфське золото, що експонувалося в музеї Алларда Пірсона в столицi Нiдерландiв, Україні. Музейники окуповного Криму у зв’язку з цим, вирішили подавати на апеляцію, аби повернути експонати на анексований півострів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО