Сьогодні суд у Нідерландах вирішить долю «скіфського золота»

Читать на русском
Чотири кримських музея вимагають повернути експонати виставки на півострів, Київ наполягає, що колекція має бути передана Україні.

Сьогодні в Амстердамі відбудеться засідання окружного суду в справі «скіфського золота».

Про це на своїй сторінці у Facebook написала перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар, передає «Слово і Діло».

Йдеться про виставку експонатів 5 українських музеїв (4 кримських та 1 київського), які виставлялися в приватному музеї Алларда Пірсона в 2014 році, в тому числі під час окупації Криму Росією. Після завершення виставки (літо 2014 року – Ред.) експонати українських музеїв Криму були опечатані й сьогодні зберігаються в підвалах голландського музею. Оплачувати зберігання експонатів буде сторона, що програла.

«Позиція України була чітко артикульована під час засідання суду в жовтні цього року. Всі експонати український музеїв належать Державному музейному фонду України. Україна відповідальна за їх збереження. В умовах окупації забезпечити цю схоронність ми не можемо, а тому вважаємо за необхідне повернути артефакти в Україну, які після того, як Росія забереться з Криму, негайно будуть повернуті на півострів», – йдеться в повідомленні Джеппар.

«Думаю, рішення буде на користь України. Міжнародне право, як запевняють голландські адвокати України, на нашому боці», – заявила вона.

За словами першого заступника міністра інформаційної політики України, можливі два варіанти, якщо рішення буде на користь України.

«РФ в особі кримських музеїв або буде затягувати процес, подаючи апеляцію, або захоче уникнути чергових рішень не на свою користь (якщо справа розглядатиметься в інших судах)», – припустила Джеппар.

Нагадаємо, раніше Україна попросила Інтерпол оголосити «скіфське золото» в міжнародний розшук.

Раніше повідомлялося, що Європейський Союз погодиться з усіма вимогами Нідерландів, які б дозволили врятувати Угоду про асоціацію з Україною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: