Україна vs. МВФ: пошуки компромісу та роль кредиторів

Борис Кушнірукекономічний експерт

Логіка уряду й логіка, в якій шукатимуть компроміс, полягає в тому, що весь газ, потрібний для споживачів, закупили у весняно-літній період, коли ціна була нижчою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, оцінюючи ситуацію з вимогами кредиторів щодо підвищення тарифів та співпрацю з МВФ.

«Якщо ми говоримо, що діяльність НАК «Нафтогаз» не має бути збитковою, то вона не буде збитковою, оскільки газ був куплений за реальною ціною, а потім холдинг продає його за цією ціною для населення. Мабуть, у цих межах буде пошук дискусій, щоб брати формулу не просто фізичного підвищення, формулу, яка прив’язана до ціни газу на зовнішніх ринках, а виходячи з ціни, яка була у весняно-літній період», – зазначив Кушнірук.

Більша частина газа куплена саме в цей період часу, підкреслив він.

На його думку, підвищення ціни в зимовий період не буде, але вже з весни це можливо.

«Однак воно може бути, зважаючи на ціни, які будуть весною-літом», – припустив фахівець.

Експерт уточнив, що Україна поки не може відмовитися від МВФ, адже для нас важлива співпраця з кредиторами.

«Кредити МВФ ідуть до золотовалютних резервів. Таким чином, вони не погіршують принципово ситуацію для держави. Головне, щоб у НБУ був позитивний баланс боргів та його активів. Кошти МВФ радше забезпечують впевненість у ситуації з курсом, аніж якимось чином створюють додатковий борг», – пояснив Кушнірук.

У 2017 році Україна в рамках погашення боргів виплатила Міжнародному валютному фонду майже 1,3 мільярда доларів. У Кабміні наголошують на необхідності подальшого кредитування МВФ.

Детальніше про співпрацю України та МВФ – у матеріалі «Співпраця з МВФ. Як Фонд зменшує підтримку України».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО