Обшуки в Мін'юсті: у відомстві прокоментували інформацію ЗМІ про справу

Міністерство юстиції України не відправляло 99 мільйонів гривень на рахунки ТОВ «Золотий мандарин ойл», а відправило лише обумовлену заборгованість «Київенерго» в 54 мільйони гривень. Дві транзакції однаковою сумою в майже 45 мільйонів гривень були здійснені через ліквідацію банку, в якому був рахунок компанії.

Про це в коментарі журналісту «Слова і Діла» розповіла перша заступниця міністра юстиції Наталія Бернацька (Севостьянова).

«Це пов'язано з тим, що виконавець підготував платіж у розмірі 54 мільйони гривень за реквізитами, які були в справі. За кілька днів гроші повернулися назад, тому що банк «Преміум», в якому був рахунок «Золотий мандарин ойл», перебував у стадії ліквідації. Після чого виконавець звернувся до сторони, вони дали правильні реквізити рахунку й кошти були перераховані за рішенням ЄСПЛ у розмірі 54 мільйони гривень, одного разу, платежами на суму 44,9 мільйона гривень та 9,2 мільйона гривень на рахунок компанії в банку «Південний» відповідно», – зазначила Бернацька.

До того ж, за її словами, «Київенерго» надсилало лист до Державної виконавчої служби з проханням зменшити суму на 16 млн, тому що в них є інший спір із компанією «Золотий мандарин ойл». Однак підтвердження надані не були.

«Під час виконання виконавець попросив підтвердження в «Київенерго». Таке підтвердження не було надане. Наскільки нам відомо, ця сума все ще оскаржується двома сторонами. За чинним законодавством, залік зустрічних однорідних вимог можливий, лише якщо вони вже остаточно затверджені й обидві сторони згодні. В цій ситуації не було ані першого, ані другого», – пояснила заступниця міністра.

Нагадаємо, журналіст «Слова і Діла» з'ясував, що детективи Бюро проводили обшуки в Мін'юсті в справі щодо погашення заборгованості «Київенерго» перед приватною компанією, на рахунки якої було відправлено 54 млн грн.

Раніше стало відомо, що НАБУ підозрює чиновників у розтраті пристойної суми та зловживанні службовим становищем.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО