Сесія ПАЧЕС у Києві: окупанти мають звільнити території

У Києві, 30 листопада завершилася ювілейна 50-я сесія Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС). В її підсумковій декларації була прийнята важлива українська поправка, що стосується відновлення територіальної цілісності держав, які зазнали агресії.

Як повідомив «Слову і Ділу» народний депутат фракції Блоку Петра Порошенка, член української делегації в ПАЧЕС Рефат Чубаров, прийняття такої поправки є проривом для цієї організації.

«Довгий час в ПАЧЕС складалася ситуація, при якій проблеми у одних її членів виникали через поведінку інших учасників організації. Мені довелося з трибуни заявити, що вистачить закривати на це очі. Ми не можемо нескінченно намагатися за єлейними дипломатичними виразами приховувати справжню суть того, що відбувається. Це не нормально, що в організації, яка налічує дванадцять членів, чотири стали жертвами агресивної політики інших держав - членів ПАЧЕС», - сказав Рефат Чубаров.

При цьому він нагадав, що Україна і Грузія стали прямими жертвами агресії Росії, частина території Азербайджану знаходиться під контролем Вірменії, яку підтримує Росія. Також через підтримку Росією невизнаного Придністров'я, частину своєї території не контролює Молдова.

«Щоб почати про це говорити ми і запропонували формулювання, яке було прийняте 10 учасниками ПАЧЕС з дванадцяти за винятком Вірменії і Росії, яка була відсутня (вірменська делегація покинула засідання сесії, - ред.). Поправка говорить, що країни, які окупували ці території, повинні негайно і без жодних умов їх звільнити. Для ПАЧЕС це прорив. Тому що організація відкриває очі на реальну ситуацію в чорноморському басейні, яка кардинально змінилася в гіршу сторону після лютого 2014 року», - сказав Рефат Чубаров.

Нагадаємо, українська поправка до Декларації стосувалася відновлення територіальної цілісності держав, які зазнали агресії. За неї проголосували 10 держав-членів ПАЧЕС.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО