Арешт українського журналіста в Білорусі: залежність від Кремля та крок до нових правил в’їзду

Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Білорусь перебуває в одному просторі з РФ – митному, прикордонному, а спецслужби РФ там працюють, як у себе вдома. Те, що РФ не збирається відпускати Білорусь, а будь-який її поворот зупинятиметься, однозначно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, оцінюючи арешт українського журналіста Павла Шаройка в Білорусі.

«Розраховувати на те, що Білорусь буде самостійним гравцем, не варто. Вони залежні від РФ, перебувають на одному майданчику, під одними органами, які ними управляють. Політика Кремля там трансформується, а заперечувати їй Білорусь не в змозі. Вони можуть проголошувати все що завгодно, але РФ має достатньо важелів, які впливають на Білорусь, – економічні та силові», – констатував Павліченко.

Правозахисник припустив, що арешт українського журналіста може бути не самостійною ініціативою білоруської влади.

На його переконання, для України це сигнал про те, що Білорусь є настільки ж небезпечною територією, як і РФ.

РФ – це не зона права, ніколи не знаєщ, що там може з тобою статися. Якщо ти пливеш за течією, тебе також показово можуть затримати, але якщо ти ще й пливеш проти течії, то шансів стати показовим зразком покарання ще більше.

Експерт підкреслив, що затримання журналіста може бути сигналом з боку Кремля про те, що їм підконтрольна навіть інша країна.

«Кожен факт тут має свої сигнальні властивості. Чи цей журналіст насправді задіяний у розвідувальних операціях? Достовірно про це ніхто ніколи не скаже, хоча незрозуміло, що в Білорусі потрібно розслідувати. Очевидно, що діяльності, направленої проти території Білорусі, він не здійснював. Це підтверджено на дипломатичному рівні. В цій ситуації важливо, щоб грамотною була робота консульських служб та адвокатів», – зазначив фахівець.

Він не виключив, що ситуація може завершитися тим, що буде видворення особи, якщо не підуть на показовий суд.

«Очевидно, що оскільки в РФ є заборона на будь-яку журналістську діяльність або пов'язану з пропагандою прав людини, то й Білорусь переходить у такий статус», – додав експерт.

Можливо, Україні доведеться вибудовувати якусь стратегію, уточнив він.

«Має бути пересторога для тих, хто відвідує Білорусь. Іншими словами, так само, як у нас є правила виїзду-в’їзду щодо РФ, може буде запроваджене й із Білоруссю. Не виключено, що Білорусь цього не хоче, але її залежність від РФ настільки сильна, що опиратися вона не може», – резюмував Олександр Павліченко.

У Національній спілці журналістів повідомили, що Павла Шаройка затримали працівники КДБ Білорусі ще 25 жовтня. Його звинувачують у шпигунстві.

МЗС України вже направив ноту колегам із Білорусі в справі Шаройка.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО