В НБУ закликали повернути держрегулювання цін

Рішення уряду України про скасування державного регулювання цін на продукти харчування з 1 липня 2017 року було передчасним і стало одним із чинників зростання інфляції в умовах монополізованої економіки.

Про це заявив на своїй сторінці в Facebook у вівторок, 14 листопада, голова ради НБУ Богдан Данилишин, передає «Слово і Діло».

«Вважаю за доцільне відновлення роботи Державної цінової адміністрації, яка на етапі переходу економіки України від рецесії до зростання здійснювала б контроль за ціноутворенням, на яке наразі ринок має дуже односторонній специфічний вплив», – написав він.

Данилишин додав, що в Україні в структурі споживчого кошика питома вага витрат на продукти харчування є високою, тому скасування регулювання цін на продовольство зробило істотний внесок у зростання інфляції.

«Для зниження інфляції необхідна координація діяльності НБУ, Кабміну та Антимонопольного комітету. Але АМКУ не досяг успіху в демонополізації ринків», – констатував голова ради НБУ.

Він вказав, що на середину 2016 року 42% ринків у країні були монополізованими, а 11% – працювали в умовах адміністративної або природної монополії, крім того, монополії й олігополії склалися в ПЕК (65%), галузі транспорту та зв'язку (82%).

Раніше був оприлюднений список продуктів, на які не поширюватиметься держрегулювання.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО