Подорожчання продуктів і змова продавців: чого чекати після скасування держрегулювання цін

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Державне регулювання цін у нашій країні ніколи не захищало від зростання цін і не було ефективним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи рішення Кабміну, який своєю постановою №394 від 7 червня повністю скасував державне регулювання цін на продукти харчування з 1 липня.

«У нашому випадку бізнес завжди мав можливості обходити держрегулювання, пропонуючи, наприклад, товар у новій упаковці чи під новою назвою», - констатував економіст.

Експерт зазначив, що регулювання цін державою має здійснюватися дуже обережно, оскільки це основний ринковий механізм, який сигналізує про співвідношення попиту і пропозиції.

«Його надмірне застосування є нераціональним і деформує механізми ринкового саморегулювання», - зазначив Сіденко.

За його словами, ситуація на ринку продуктів харчування вимагає посиленої уваги Антимонопольного комітету, в тому числі врегулювання проблеми зловживання домінуючим ринковим становищем.

«Це основна проблема для України. Відмова від держрегулювання повинна супроводжуватися посиленням регулювання конкуренції і вжиттям додаткових заходів відносно зловживань чи змови продавців на ринку. З іншого боку, уряд не позбавлений права в разі нестабільності на ринку повернути регулювання цін на тимчасовій основі, до нормалізації ринкової ситуації», - зазначив експерт.

В Україні зросли ціни на «борщовий набір»Стрімке зростання цін на овочі борщового набору продовжилося - до кінця місяця пісний борщ подорожчав ще на 30,8%.

Резюмуючи, економіст додав: істотного впливу на ринок попередніх подібних експериментів уряду не спостерігалося.

«Сьогодні основне навантаження на доходи населення пов'язане з адміністративним втручанням, коли наказним шляхом піднімають ціни у зв'язку зі зняттям державних дотацій. Тому страхи з приводу зростання цін на продукти дещо перебільшені. Тим більше в нашій ситуації, коли доходи людей обмежені, а ринковий попит невеликий – тобто простір для зростання цін достатньо малий», - проаналізував Володимир Сіденко.

За даними Держстату, в Україні зафіксовано зростання цін на продукти харчування. Раніше «Слово и Діло» з'ясувало, як змінилися ціни на «борщовий набір».

Як повідомляється, в АМКУ розробили новий механізм контролю за цінами на продукти харчування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: