Ціни без держрегулювання: чи завершиться експеримент влади осіннім подорожчанням продуктів?

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

В умовах входження до зими та підвищення цін на комунальні послуги це рішення може мати негативні наслідки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Юрій Буздуган, аналізуючи інформацію про те, що Кабмін затвердив пілотний проект скасування держрегулювання цін на «соціальні» продукти харчування з 1 жовтня.

«Зараз встановлюється ціна, є обмеження. Хліб, наприклад, не може коштувати більше 10 гривень. Рішення Кабміну знімає обмеження. Виробник пояснить, причому вельми переконливо, чому ціну потрібно підвищити», – пояснив економіст.

«У нас в країні абсолютно розбалансована економіка. В тому плані, що баланс доходів між багатими та бідними перевищує всі можливі значення. Найважливіше – що його можна відрегулювати, але поки все рухається в протилежному напрямку», – міркує фахівець.

У цих умовах ціни на соціально значущі товари, які в першу чергу купує бідний клас, зростатимуть.

Скасування держрегулювання цін – це, перш за все, подорожчання найдешевших і продуктів щоденного користування.

«Зараз роблять те, що простіше, тому що грошей в Держбюджеті немає, виробництво вбите. Але соціальні наслідки цього всього можуть бути дуже складними», – припускає економіст.

На його думку, кроки, які робляться, погіршують ситуацію. Жодним чином це не пов'язано з боротьбою з корупцією на дешевому хлібі.

Цінова лихоманка – наскільки подорожчають продукти цієї осеніЦієї осені не уникнути чергового витка подорожчання продуктів харчування, найбільше ціни зростуть на молоко та продукцію його переробки – 15%-20%.

«Ринок, звичайно, може сам все врегулювати, але якою ціною? Ринок регулює лише там, де немає монополій. У нас дев'ять ринків із десяти монополізовані. Приклад, коли за підручником економіки, за розділом «попит-пропозиція», намагаються вибудувати економічну політику. Але це навіть Держбюджет не наповнить», – проаналізував ситуацію Юрій Буздуган.

Додамо, що проект завершиться 1 січня 2017 року.

Нагадаємо, зараз роздрібна торгівля не має права встановлювати на них націнку до оптової вартості більш ніж 10-15%.

Так, на хліб, борошно, м'ясо націнка становитиме не більше 10%, на крупи, молоко, масло – не більше 15%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: