Велика приватизація: в БПП висловилися щодо участі громадян Росії

У «Блоці Петра Порошенка» сумніваються, що заборону на купівлю українських підприємств потрібно запроваджувати для всіх росіян.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат Олександр Бригинець (БПП), коментуючи затверджений 9 листопада Верховною Радою в першому читанні проект закону «Про приватизацію державного майна».

Стаття 8 закону, нагадаємо, забороняє продавати держмайно громадянам держави-агресора. Також не можуть бути покупцями українського держмайна юридичні особи або пов'язані з ними особи, зареєстровані в державі-агресорі державою-агресором, або щодо яких застосовані санкції відповідно до законодавства.

На думку Бригинця, неможливо зробити так, щоб бізнес не належав людям певної національності або громадянства.

«Кожен росіянин може стати співвласником компанії в Нідерландах, яка буде співвласником компанії на Кіпрі, й ця компанія захоче купити якесь українське підприємство. Зрештою, росіянин може купити цю кіпрську компанію вже після того, як вона придбала на торгах українське підприємство, й таким чином обійти заборону», – зазначив нардеп.

За словами політика, в питанні недопущення росіян до купівлі українського держмайна «потрібно діяти більш тонко».

«Можна зробити так, щоб СБУ мала список людей, які можуть бути загрозою для національної безпеки, й не допускати їх до купівлі українських підприємств. Крім того, зараз багато російських бізнесменів тікають із Росії й починають працювати за кордоном, тому що проти Росії запроваджені санкції. Чи цікавий для них український ринок? Звичайно! Хіба не може такого бути, що російський бізнес захоче втекти від Путіна й вкласти гроші в Україні? Тому закони мають працювати в інтересах української держави незалежно від того, кому належить підприємство», – сказав Бригинець.

В опозиції заявили, що виступають за повну заборону російським громадянам купувати українські об'єкти в рамках приватизації, визнавши, що технічно реалізувати це буде складно.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО