В Україні запровадять пеню за борги з комуналки

Пеня за кожний день прострочення оплати після дати, до якої мають бути оплачені житлово-комунальні послуги, запроваджується з 1 січня 2019 року.

Про це повідомила нардеп Олена Бабак (фракція «Самопомочі»), передає УНІАН, пише «Слово і Діло».

За її словами, в законі про житлово-комунальні послуги передбачена пеня «з 1 січня 2019 року в розмірі 0,01% за кожен день прострочення з дати, коли сплив термін оплати».

Також повідомляється, що нововведення стосується ситуації, коли оплата за послуги ЖКГ вчасно внесена до 20 числа місяця або на іншу дату.

«Це означає, що 100 днів прострочення – це 1% від суми заборгованості, тобто на рік максимальна сума пені становить 3,65%», - додала Бабак.

За її словами, також були уточнені положення про запровадження пені. Депутат стверджує, що законом передбачено, що в разі заборгованості держави за субсидіями й пільгами пеня не нараховується. Також не нараховується пеня, якщо людина має заборгованість з оплати праці, що підтверджена документально.

«Усім людям, які не зможуть платити за житлово-комунальні послуги з об'єктивних причин, пеня не нараховуватиметься», – додала депутат.

Нагадаємо, 9 листопада Верховна Рада України ухвалила в повторному другому читанні та в цілому закон «Про житлово-комунальні послуги».

Нагадаємо, в Києві змінилися тарифи на гарячу воду та опалення.

Раніше повідомлялося, що Кабмін відклав дату публікації ціни на газ для населення.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО