Борги за комунальні послуги: як каратимуть споживачів та постачальників

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Слід визнати, що проблема заборгованості дійсно існує. Однак потрібно враховувати, що багато боргів було нараховано тим людям, які часто просто технічно не могли здати показник. Наприклад, є випадки, коли система просто не відтворює особистий рахунок споживача.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, оцінюючи дані про те, що заборгованість столичних споживачів за тепло та гарячу воду становить 3,6 мільярда гривень.

«Насамперед споживачам варто розібратися, чи дійсно вони мають цю заборгованість. Для цього потрібно зв’язатися з виконавцем послуг. Якщо борги є, то краще їх реструктуризувати. На сьогодні немає змін до закону «Про житлово-комунальні послуги», які б передбачали штрафні санкції для споживачів, однак є інші заходи», – зазначила Бойко.

За її словами, виконавці послуг мають право звертатися до суду щодо боржників.

«В цій ситуації є спрощена судова система та судовий наказ, згідно з яким надається дозвіл, що говорить про те, що споживач зобов’язаний сплатити певну суму. Після цього споживачі отримують повідомлення з певними термінами для сплати боргу. Є можливість укласти договір про розстрочку, але якщо жодних дій не відбувається, то накладається арешт на майно, включно з нерухомим», – пояснила Бойко.

Комунальні платежі: заборгованість vs. субсидіїЗаборгованість населення за комунальні послуги станом на 30 березня становить уже близько 25 млрд грн.

Експерт додала, що може дійти навіть до продажу квартири, й хоча це поодинокі випадки, але вони мають місце в Україні.

«Для споживачів ідеальним варіантом, щоб уникнути судового процесу, арешту, є укладення договору про реструктуризацію», – наголосила Бойко.

Інша ситуація з боргами держави, постачальниками, уточнила вона.

«Запроваджені штрафи та пені, які нараховують для самих підприємств-монополістів. Це говорить про те, що обігових коштів або обмаль, або взагалі вже немає. Потім ці проблеми перекладаються все одно на населення, тариф чи бюджет», – резюмувала Тетяна Бойко.

Як повідомляється, Троєщина та Святошин накопичили найбільше боргів за тепло та гарячу воду.

Докладніше про заборгованість населення за житлово-комунальні послуги – в матеріалі «Комунальні платежі. Заборгованість vs. Субсидії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: