Вільне володіння зброєю в Україні: право на захист чи на злочин

Олег Ліснийполітолог

Кожна психічно та фізично здорова людина має право на короткоствольну зброю. Але тут питання в тому, що дозвільна система має бути дуже жорсткою. Критерії, медичні комісії та весь механізм повинні мати жорсткі умови.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, віце-президент аналітичного центру «Політика» Олег Лісний, оцінюючи трагічний ланцюжок вибухів і терактів у країні та питання володіння зброєю в зв'язку із ситуацією.

«Зброя необхідна тим людям, які можуть якісно та врівноважено нею користуватися. Коли апелюють до того, що на вулицях почнеться свавілля, злочини, це не зовсім правильно. У кілера, якогось бандита із сусіднього двору можливості отримати зброю в сто разів більші, ніж у законослухняного громадянина», – зазначив Лісний.

Тільки якщо кримінальний або злочинний суб'єкт знатиме, що може отримати кулю в лоб за свій розбій, за те, що пристане на вулиці з метою забрати не лише гаманець, але й життя, то замислиться, чи варто це робити. Зараз обмежень немає. Злочинний світ озброєний до зубів, а законослухняні громадяни – лише Конституцією й законами, які в темному провулку застосувати не вийде.

«Потрібно врівноважувати можливості й довіряти громадянам. Звичайно, за умови, що правоохоронні органи більш активно боротимуться з незаконним обігом зброї», – додав експерт.

Є країни, на які в певних моментах нам варто орієнтуватися, наприклад, Ізраїль і США, уточнив він.

«Звісно, будуть опоненти, які говоритимуть про те, як там убивають на вулицях. Однак це інший характер. Йдеться про терористів-смертників. Це зовсім інший підхід», – підкреслив фахівець.

«І якщо дивитися статистику США, то кількість самогубств набагато більша, ніж від того, що хтось із тих, хто законно володіє зброєю, вбив іншу особу. Від людини з відхиленнями ніхто не застрахований, але важливо довіряти своєму народу й надати йому право захищати своє життя та життя рідних шляхом застосування в законному плані зброєю», – резюмував Олег Лісний.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков виступає за часткову легалізацію бойової короткоствольної зброї. Перелік його обіцянок – за посиланням.

Раніше журналісти «Слова і Діла» з'ясували, які ризики для влади приховані в питанні дозволу на володіння зброєю.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО