Зубко погрожує посадовцям криміналом за несвоєчасне підключення тепла

За своєчасне підключення тепла відповідають органи місцевого самоврядування, які за неналежне виконання обов’язків мають нести кримінальну відповідальність до 5 років в'язниці.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час селекторної наради, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Органи місцевого самоврядування здійснюють управління комунальними підприємствами згідно з чинним законодавством. Управління – це означає вчасний запуск, вчасна подача тепла до домівок наших українців», – зазначив урядовець.

Крім того, за його словами, обласні державні адміністрації мають здійснювати контроль за виконанням місцевою владою своїх обов’язків.

Зубко також підкреслив, що існує відповідальність згідно з Кримінальним кодексом за неналежне виконання або невиконання своїх обов’язків органами місцевого самоврядування, «які призвели до значних наслідків», що передбачає утримання під вартою до 5 років.

«Я ще раз хотів би, щоб усі схаменулися і припинили думати про децентралізацію, яка дає не лише фінансові можливості, а яка ще й дає відповідальність, і припинили іноді прикривати свою управлінську імпотенцію тим, що чогось не вистачає», – наголосив віце-прем’єр.

Він відзначив, що наразі місцева влада має всі фінансові можливості, щоб належно виконувати свої обов’язки. Зокрема, Зубко нагадав, що лише за 9 місяців цього року доходи місцевих бюджетів зросли на 31 млрд грн й уперше за історію незалежної України складають 50% від загальнодержавного бюджету.

Водночас віце-прем’єр визнав, що нинішнього року підключення до тепла загалом e країні відбулося краще, ніж у 2016 році, проте у деяких областях є проблеми в окремих населених пунктах.

Своєю чергою міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик запевнив, що все обладнання теплогенеруючих компаній повністю пройшло всі регламентні роботи, які передбачені Міністерством енергетики, а також інші процедури, необхідні для проходження опалювального сезону.

«Напевно, в підготовці обладнання так, як підготовлено цього року, не було в попередні роки», – додав Насалик.

Зазначимо, в Дніпропетровській області через холод школярів відпускають на канікули.

У КМДА прокоментували заборгованість «Київенерго» перед «Нафтогазом».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО