Антикорупційний суд: чи допоможе новий орган викорінити хабарництво

Юлія Тищенкополітолог

Ця ідея має прихильників, але є й опоненти. Президент сам донедавна виступав за антикорупційну палату, але відізвав свої ініціативи. Тим більше, що міжнародні структури наполягають саме на окремому судовому органі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, оцінюючи заяву президента України Петра Порошенка про готовність схвалити законопроект про антикорупційний суд до кінця 2017 року.

«Антикорупційний суд – це європейська практика, є приклад багатьох країн, які успішно боролися з корупцією. Захід виходить із цієї ідеї. В Україні ж є низка справ, зокрема корупційних, що не мають судових вироків взагалі. Немає їх із різних причин, одна з яких – недосконалість судової системи, незважаючи на реформування. При цьому є бажання політичних сил впливати на процес», – констатувала Тищенко.

Міжнародна спільнота наполягає на тому, щоб в Україні був новий орган без корупційного шлейфу, підкреслила вона.

«Звісно, це збільшує шанси на справедливий суд як такий. Потенційно, можна припускати, що створення антикорупційного суду сприятиме зменшенню хабарництва, створенню системи протидії корупції», – пояснила експерт.

Вона додала, що при цьому є інша складність, зокрема судова система все одно залишається єдиною, а створення нового органу може просто створити нові проблеми в рамках корупційної чинної системи.

«Тому питання є й до системи як такої, причини приховані й у ній самій», – уточнила Тищенко.

«Це крок до підвищення ефективності винесення вироків, боротьби з корупцією. Сьогодні ми просто свідки того, що корупційні справи до вироку не доходять», – зазначила Тищенко.

За її словами, як не дивно, приклад Румунії є показовим для нас, оскільки є певні спільні політичні традиції.

«У Румунії це також сталося не за один день. Також був опір, але все ж вдалося створити систему. Діяли відповідні європейські інституції з розслідувань. Так, на них був тиск, чинник ЄС мав місце, була підтримка міжнародних організацій, при цьому й суспільство усвідомлювало, що корупція заважає розвитку країни. В підсумку вони змогли кардинально змінити ситуацію в країні. Та чи складеться так в Україні – поки відкрите питання, яке залежить від багатьох чинників», – резюмувала Юлія Тищенко.

Нагадаємо, мітингувальники під ВР висунули уряду ультиматум щодо антикорупціного суду. Між тим ще в травні в БПП пообіцяли підтримувати створення антикорупційних судів.

Які шанси запустити процес під тиском протестів – у матеріалі за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО