У «Самопомочі» оцінили перспективи медичної реформи

Фракція «Самопомочі» підготувала 104 поправки до законопроекту про медичну реформу.

Про це «Слову і Ділу» розповіла народний депутат від фракції «Самопомочі», член комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко.

«У другому читанні ми будемо боротися за те, щоб медична допомога повністю оплачувала держава. Оплачувала пологи, екстрену допомогу та всі три рівні лікування дітей до 16 років. Тобто це має входити до гарантованого державою обсягу медичної допомоги. Крім того, «Самопоміч» наполягає на забезпеченні фінансових гарантій для медиків. Всі ці моменти для нас є принциповими», – зазначила депутат.

Як розповіла Сисоєнко, відповідні поправки схвалені профільним комітетом і внесені до тексту до другого читання. Говорячи про перспективи утвердження медреформи, нардеп зазначила, що «всі свідомі сили в парламенти мають тверезо оцінювати ситуацію з охороною здоров'я, а тому мають підтримати закон». Зокрема, за її словами, фракція «Самопомочі» зробить це.

«Ми не можемо й надалі тримати людей у заручниках, не реформуючи галузь і не ухвалюючи необхідні закони. Саме тому ми голосували за цей законопроект (у першому читанні – ред.), хоча на той момент у ньому було дуже багато недоліків», – сказала Сисоєнко.

Нагадаємо, Верховна Рада 8 червня затвердила законопроект №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів». Проект є складовою медреформи й передбачає, зокрема, надання громадянам України гарантованого пакету медпослуг і лікарських засобів за рахунок держбюджету. Однак парламент не зміг затвердити зміни до Бюджетного кодексу (законопроект №6329) які дозволяли б запустити медреформу. Натомість уряд підготував інший законопроект – №6604, що буде розглянутий парламентарями.

Спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що медична реформа буде включена до порядку денного на пленарний тиждень, 16-20 жовтня.

Слід зазначити, що згідно з моніторингом «Слова і Діла», Сисоєнко дала 42 обіцянки, 19 з яких виконала, а 6 – провалила. Рівень її відповідальності – 45%.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО