Рева розповів про недержавні пенсійні фонди

Накопичувальна загальнообов'язкова пенсійна система повинна бути недержавною, а внески в неї повинні платити працівники, а не роботодавці.

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева в ході круглого столу 12 жовтня, передає «Слово і Діло».

«У сьогоднішньому законі передбачено, що загальнообов'язкова державна пенсійна система повинна бути державною. Якщо залишається норма цього закону, то люди, які повинні платити внески, мають потрапляти в цей державний накопичувальний фонд, хоча багато експертів і народних депутатів, і особисто я вважаю, що це повинні бути недержавні фонди», - сказав він.

Рева додав, що накопичувальна система повинна бути обов'язковою, однак громадянин повинен сам обирати недержавний пенсійний фонд.

На його думку, солідарна пенсійна система є питанням соціального забезпечення, а накопичувальна пенсійна система залежить від фінансових можливостей, оскільки акумульовані в ній кошти необхідно вигідно вкладати.

«Якщо це будуть недержавні фонди, виникає питання, хто повинен платити. Сьогодні в солідарну систему платить роботодавець ЄСВ (єдиний соціальний внесок - ред). Якщо ми говоримо про накопичення, то я думаю - хоча тут можуть бути різні думки - що повинен платити сам працівник, зі свого заробітку, тому що це його кошти, які він повинен накопичити», - сказав міністр соцполітики.

Накопичувальний пенсійний фонд - це цільовий позабюджетний фонд, на який надходять внески застрахованих людей. Внески знаходяться на накопичувальних пенсійних рахунках та інвестуються з метою отримання доходу на користь застрахованих.

Раніше стало відомо, коли почнуть виплачувати підвищені пенсії.

Нагадаємо, 11 жовтня вступила в силу пенсійна реформа.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО