Пенсійна реформа: чи зможуть українці почати накопичувати пенсії

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Станом на сьогодні те, що назвали пенсійною реформою, насправді реформою не є.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи заяву віце-прем'єра Павла Розенка про те, що накопичувальна система пенсій почне працювати з 2019 року.

«Пенсійна система як була однорівневею солідарною, так і залишається такою щонайменше наступного року. Хіба що в ухваленому законі є згадка про те, що в 2019 році може почати діяти накопичувальна система. Однак це може тривати 5, 10, і навіть 15 років. Тому що вже 26 років незалежності України накопичувальної системи немає», – констатував експерт.

На його переконання, для того, щоб накопичувальна система почала діяти, потрібно ухвалити цілу низку законодавчих актів.

«Мають бути умови, які фінансові установи можуть відкривати пенсійні рахунки, якою при цьому фінансовою діяльністю вони можуть займатись, які операції можуть робити, що є ризикованим. Потрібна ціла законодавча база», – пояснив Новак.

Експерт наголосив, що ухвалені пенсійні зміни не є кроком вперед до накопичувальної системи.

«По-перше, немає законодавства про фінустанови, які мають право відкривати пенсійні рахунки. По-друге, немає відповідних змін до податкового законодавства. Накопичувальний рівень – це обов’язковий відсоток від зарплати працівника. Відповідні зміни потрібні в податковому законодавстві», – додав Новак.

Ми маємо просто обіцянку про накопичувальну систему з 2019 року. А за фактом у 2018 році залишається однорівнева солідарна система. Як мінімум це вже не реформа, а просто зміна умов виходу на пенсію та нарахувань.

«Зміни умов виходу запропоновані виключно в гірший бік. Різко збільшений мінімальний пенсійний стаж – із 15 до 25 років, а через 10 років він становитиме 35 років. Погіршений зв'язок величини пенсій із зарплатою через різке зниження коефіцієнту пенсійного стажу з 1:35 до 1. Це погіршення умов порівняно з тими, які діяли до пенсійної реформи», – резюмував Андрій Новак.

Нагадаємо, ще минулого року віце-прем'єр-міністр Павло Розенко запевнив, що Кабмін не відкликатиме законопроект про накопичувальну систему пенсійного забезпечення. Станом на 6 жовтня 2017 року обіцянка має статус «у процесі».

Як депутати голосували за пенсійну реформу та хто віддав вирішальні голоси, можна подивитися в інфографіці «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: