У Нацбанку назвали причини зростання інфляції

Виконувач обов'язків голови Нацбанку Яків Смолій вважає, що на підвищення рівня інфляції вплинули немонетарні причини.

Про це він розповів у інтерв'ю «Економічній правді», передає «Слово і Діло».

«На жаль, починаючи з травня інфляція перевищує наші прогнози. До її прискорення призвело подорожчання чотирьох груп товарів. Причини подорожчання – поза зоною впливу монетарної політики», – сказав він.

«На сирі продукти харчування, перш за все фрукти та овочі, зросли ціни через несприятливі погодні умови як навесні цього року, так і в серпні. Крім того, були підвищені акцизні тарифи на тютюнові вироби, що також підвищило індекс споживчих цін», – заявив Смолій.

Він пояснив подорожчання м'ясних і молочних продуктів розширенням ринків збуту.

«Це викликано скороченням їх пропозиції на внутрішньому ринку через те, що українські виробники почали постачати цю продукцію до єврозони, а обсяги виробництва не збільшилися», – сказав керівник НБУ.

«Ми бачимо ймовірність відхилення від центральної точки цільового діапазону, який ми таргетуємо (8% плюс мінус 2%) більш істотно, ніж передбачає наш поточний прогноз на рівні 9,1%», – заявив Смолій.

Водночас НБУ не збирається вдаватися до нестандартних кроків для виконання таргетів з інфляції.

«Важливо пам'ятати, що режим інфляційного таргетування спрямований на забезпечення зрозумілості й передбачуваності дій центрального банку і в разі, якщо Нацбанк не влучив у ціль, треба пояснити, чому так сталося й що він зробить, щоб цієї мети досягти», – сказав він.

«Тобто ми говоримо про те, що хочемо досягти встановленої мети тими монетарними інструментами, які є в розпорядженні НБУ, й очікуємо, що нам це вдасться зробити вже в другому кварталі наступного року», – резюмував в. о. голови НБУ.

Як відомо, Нацбанк погіршив прогноз інфляції на 2017 рік. Інфляція відхилиться від центральної точки цільового діапазону 8% +/- 2 п. п.

Раніше в НБУ заявили про прискорення інфляції.

Нагадаємо, міністр соцполітики Андрій Рева обіцяв українцям щорічне підвищення пенсій з урахуванням інфляції.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО