Миротворці на Донбасі: на що розраховує РФ та чи прийнятним є хорватський досвід для України

Денис Поповичжурналіст

Відповідно до проекту резолюції про введення миротворчого контингенту, РФ пропонує озброїти миротворців стрілецькою зброєю для захисту спостерігачів ОБСЄ на Донбасі на початковий період у шість місяців і лише після відведення військ і військової техніки від лінії зіткнення.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Хорватський сценарій» для України. Варіанти розвитку подій» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Ідея ввести миротворців на Донбас знайшла підтримку в деяких держав. Зокрема, США готові зробити виняток і профінансувати миротворчу операцію в нашій країні, хоча раніше й заявляли, що не будуть підтримувати миротворчі місії під егідою ООН. Ідею з миротворцями підтримали й у Польщі», – наголосив фахівець.

За його словами, в проекті резолюції увага акцентована на дотриманні «Мінська».

«Таким чином, РФ, схваливши ідею з миротворцями, розраховує на припинення вогню, але в своїх цілях. Зокрема, «Мінськ» вимагає проведення виборів. У такому разі до влади в ОРДЛО прийдуть люди, за допомогою яких Кремль зможе впливати на зовнішню та внутрішню політику України», – підкреслив Попович.

Як зауважив журналіст, в Україні дедалі частіше говорять про «хорватський сценарій» звільнення окупованих територій.

«Хорватським сценарієм» називають блискавичну операцію «Буря», яку хорватська армія спільно з 5-м корпусом армії Боснії і Герцеговини провела 4-7 серпня 1995 року проти сепаратистського анклаву Сербська (Српска) Країна (РСК), що виник на території Хорватії в 1991 році, внаслідок розпаду «великої» Югославії. В результаті операції «Буря» РСК була майже повністю ліквідована», – констатував експерт.

На його думку, між РСК і незаконними «ДНР» та «ЛНР» простежується багато спільного.

«Наприклад, своїм коротким існуванням Сербська Країна багато в чому зобов'язана «малій» Югославії (СРЮ) Слободана Мілошевича. Зокрема, югославська народна армія залишила на території РСК багато зброї й допомогла Сербській Країні створити власні збройні сили. Ті ж самі процеси відбулися на Донбасі – так звані 1-й і 2-й «корпуси» «Л/ДНР» були сформовані за участю російських фахівців та оснащені російським озброєнням», – уточнив експерт.

Однак, нагадав він, до початку операції «Буря» армія Сербської Країни була демотивована й не мала жодних шансів проти хорватських військових.

«Зараз із території, підконтрольної «Л/ДНР», також надходить інформація про деморалізацію обох «корпусів», які без підтримки РФ не зможуть протистояти ЗСУ», – зазначив Попович.

Існує думка, що присутність миротворців ООН на Донбасі не дозволить росіянам ввести свої війська на допомогу бойовикам, а значить, українська армія зможе розгромити «ДНР» і «ЛНР», повторивши досвід хорватських колег.

«До речі, під час операції «Буря» в регіоні також були присутні «блакитні каски» ООН, але це не завадило хорватам здійснити свій бліцкриг», – додав журналіст.

Посилаючись на російського блогера Анатолія Несміяна, який підтримує бойовиків на Донбасі, експерт повідомив, що для «Л/ДНР» розглядається й грузино-осетинський сценарій.

«Коли миротворці з'являться на Донбасі, виникне ймовірність повторення грузино-осетинського сценарію, лише з іншого боку. Будь-який напад на них може дозволити зовнішнім суб'єктам втрутитися в ситуацію під вивіскою «примусу до миру». Якщо ж у складі місії будуть миротворці хоча б однієї країни НАТО, то привід для захисту буде виглядати майже абсолютним», – процитував Попович російського блогера.

Підсумовуючи, експерт відзначив, що миротворці ООН можуть діяти у форматі примусу до миру, знищуючи при цьому незаконні бандформування, а це буде на користь Україні.

Докладніше – в матеріалі «Хорватський сценарій» для України. Варіанти розвитку подій».

Про варіанти проведення миротворчих операцій читайте у статті «Примус до миру. Путін починає торг за Донбас».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО