Стало відомо про подальші дії України щодо звільнення Чийгоза

Міністерство закордонних справ України звернеться до міжнародної спільноти для посилення політичного тиску на Росію та вимагатиме звільнення незаконно засудженого в анексованому Криму Ахтема Чийгоза.

Про це 11 вересня сказала речниця українського зовнішньополітичного відомства Мар'яна Беца, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Крим.Реалії».

«Ми вимагаємо від Росії звільнити Ахтема Чийгоза та припинити репресії щодо кримських татар, етнічних українців на території окупованого Криму. Звичайно, ми звернемося до міжнародного співтовариства з тим, щоб посилити політичний тиск на Росію з метою її повернення в міжнародне правове поле та звільнення всіх наших політв'язнів. Україна й надалі боротиметься за всіх громадян, які стали жертвами російської окупаційної влади», – сказала Беца.

Водночас, як заявив на прес-конференції в Києві очільник Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, українська влада домагатиметься екстрадиції Чийгоза в Україну після набуття вироком суду законної сили.

«Щойно вирок набуде чинності, то одночасно зі зверненням до Європейського суду з прав людини українська держава за нашого (Меджлісу кримськотатарське народу – ред.) сприяння наполягатиме на його екстрадиції на територію України», – зазначив Чубаров.

Він додав, що в нього були побоювання щодо того, як окупаційний суд у Криму визначить громадянство Чийгоза у вироку.

«У вироку його визначили як громадянина України. Це дає Україні можливість говорити про екстрадицію Ахтема Чийгоза згідно з чинними міжнародними договорами між Україною та Росією», – підсумував Чубаров.

11 вересня підконтрольний Кремлю Верховний суд анексованого Криму засудив до 8 років колонії одного з лідерів кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

Володимир Гройсман пообіцяв боротися за звільнення Чийгоза.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО