«Захід-2017»: чи готує РФ сценарій окупації та які території під загрозою

Михайло Дяденкополітолог

Малоймовірно, що найближчим часом РФ може якимось чином ввести збройні сили або вдарити по території України, тим більше з півночі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи інформацію про те, що Україна посилила контроль кордону в зв'язку з навчаннями «Захід-2017».

«Не виключено, що навчання проходять з метою відпрацювання сценарію удару по Україні, але точно не найближчим часом. Сценарій того, що РФ може використовувати якусь політичну кризу в Україні, щоб зайняти її територію, здійснити напад, виключати не можна», – зазначив Дяденко.

Він припустив, що під ударом можуть опинитися північні області – Сумська, Чернігівська, можливо, Харківська.

«Сценарій окупації на території України полягатиме в тому, щоб спровокувати складну політичну кризу в Україні, зіткнення, в тому числі з урахуванням національного та мовного питання. Це може стати передумовами для збройного конфлікту, нападу», – підкреслив експерт.

За його словами, навчання – це спосіб відвернути увагу західних політиків.

Бомби та снаряди іноді летять не туди, куди потрібно. Так само й ракети можуть літати не туди, куди вони націлені. «Захід-2017» – певна загроза для всіх найближчих країн.

«Масштаб і легенда цих навчань свідчать про те, що РФ прагне й надалі тримати в напрузі Україну й ті країни, які Україну підтримують, у тому числі США, ФРН, Францію. Це одна з ключових цілей Росії», – проаналізував Михайло Дяденко.

Як вважають в СБУ, «Захід-2017» – це складова більш глобальної стратегії. За даними спецслужби, РФ планує завезти до Білорусі 4162 вагони військових вантажів й залишити дві дивізії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО