Суд не дозволив забрати у забудовника землю в історичному центрі Києва

Касаційну скаргу заступника прокуратури Києва щодо визнання незаконним рішення про оренду ТОВ «Житло-Буд» 0,1 га землі під забудову поряд із Софійським собором Вищий госпсуд залишив без задоволення.

Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на постанову суду, передає «Слово і Діло».

Йдеться про земельну ділянку площею 0,1 га на вулиці Стрітенській, 8, яку Київрада віддала в оренду ТОВ «Житло-Буд» у квітні 2005 року. За вилучення та припинення користування цією землею Київрада проголосувала два роки тому.

Відзначається, що віддана під забудову ділянка розташована в історичному ареалі міста й належить до земель історико-культурного призначення зі спеціальним режимом використання.

Згідно з позовом заступника прокурора Києва, спірну ділянку передали в оренду під будівництво житлового будинку незаконно, оскільки це суперечить статтям ЗУ «Про охорону культурної спадщини», а також Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини.

З позовом про визнання незаконним та скасування пункту рішення, яким депутати віддали землю в користування «Житло-Буду», прокурор звернувся наприкінці березня 2016 року. При цьому в прокуратурі зауважили, що не пропустили термін позовної давності.

Як відомо, в травні 2016 року господарський суд Києва ухвалив перше рішення в справі, яким визнав позовні вимоги необґрунтованими.

У жовтні 2016 року Київський апеляційний господарський суд скасував рішення першої інстанції, визнавши договір оренди ділянки недійсним.

Однак у лютому 2017 року Вищий госпсуд скасував уже постанову апеляційної інстанції, пояснюючи, що суд не взяв до уваги заяву відповідача про сплив терміну позовної давності.

Зазначимо, ТОВ «Житло-Буд» належить екс-регіоналу Івану Куровському.

Раніше повідомлялося, що інвестор висловив зацікавленість у будівництві нічного клубу на місці Лук'янівського СІЗО в Києві.

Також повідомлялося, що в 2016 році обсяги виконаних будівельних робіт в Україні зросли на 16 мільярдів гривень порівняно з 2015 роком – до 71 мільярда.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО