Влада хоче повернути нас у Середньовіччя – соціолог

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України Елла Лібанова розкритикувала заклики скасувати солідарну пенсійну систему.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на «Новое время».

«Всі ці розмови, мовляв,« давайте скасуємо солідарну пенсійну систему, вона своє віджила», це взагалі заклики до повернення в Середньовіччя. Що значить «віджила»? Люди працювали. Вони платили податки, внески до Пенсійного фонду, вони заробили собі на більш-менш забезпечену старість», - сказала Лібанова.

За її словами, нинішнє покоління працюючих «за рахунок цих податків здобували освіту, їздило в піонерські табори, воно просто зобов'язане віддавати людям похилого віку борги».

«Саме в такому договорі поколінь і полягає сенс солідарної системи. А теза «нехай діти їх годують», по суті, передбачає повернення від громадських зв'язків до внутрішньородинних. Це абсолютно не відповідає світопорядку ХХI століття», - зазначила Лібанова.

Соціолог також висловилася категорично проти підвищення пенсійного віку, хоча свого часу була прихильницею його збільшення для жінок.

«Але тоді це було виправдано - середня тривалість життя жінок після досягнення 55 років становила 26 років. Зараз після досягнення 60 років жінки в середньому мають всі шанси прожити ще 21 рік, а чоловіки - 16. У європейських країнах середня тривалість життя на пенсії складає 18-20 років для чоловіків і 20-25 років для жінок. Тому виникає закономірне питання: де та межа, до якої можна підвищувати пенсійний вік?»- зазначила Лібанова.

Раніше повідомлялося, у голови Пенсійного фонду з'явилася нова заступниця.

Нагадаємо також, що в Мінсоцполітики назвали розмір максимальної пенсії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО