Конфлікт Гройсмана та Порошенка: що відбувається між АП та урядом

Сергій Биковполітичний експерт
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков вважає, що є певні побоювання з боку президента з приводу посилення самостійності прем'єра.

Про це політолог написав на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Не слід відкидати той факт, що саме у сфері ведення Гройсмана перебуває управління виконавчою гілкою влади. Також не варто ігнорувати й ті факти, що Володимир Гройсман є представником БПП і командним гравцем, в чому АП неодноразово переконувалася», – підкреслив політолог.

На його думку, спроби поширювати чутки про можливу відставку Гройсмана можуть призвести до досить болючих наслідків для АП.

У коментарі «Слову і Ділу» політичний аналітик Валентин Краснопьоров розповів, що серйозного конфлікту між АП та Гройсманом немає.

«Це одна група, але Гройсман намагається бути суб'єктом. Це логічно. В нас звикли вважати, що в політиці абсолютно всі від когось залежать. Але в принципі всі люди мають свої амбіції. Гройсман – частина виконавчої влади, багато за що відповідає й дійсно хоче більше контролювати Кабмін», – зазначив експерт.

Він припустив, що президент цього не дозволяє в деяких питаннях, тому виникають конфліктні ситуації.

«Але важливо, що конфлікти не виходять за рамки», – додав аналітик.

За його словами, те, що є конфлікти, цілком логічно, оскільки в самому законодавстві виписаний певний конфлікт між президентом і прем'єром.

«Президент, виходить, універсальна людина. І це проблема. Потрібно визначати конкретно, хто має виконавчу владу – президент чи парламент. У нас розділена виконавча влада. Яскраво вираженого конфлікту між Гройсманом і Порошенком немає, але певні тертя можливі», – проаналізував Валентин Краснопьоров.

Нагадаємо, за підсумками року міністри Кабміну Гройсмана встигли виконати близько третини обіцянок. Загальний рівень відповідальності самого прем'єра на поточний момент – 55%.

Своєю чергою, згідно з даними «Слова і Діла», за три роки на посаді президент Петро порошенко виконав 37% своїх обіцянок.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО